Discreţia companiilor vine dintr-un efort de a nu alarma ţările în care acestea sunt atacate, scrie Ian Bremmer, preşedintele grupului de consultanţă politică Eurasia, într-un editorial pentru Reuters. China este locul celor mai multe agresiuni cibernetice şi în multe cazuri, cea mai mare oportunitate pentru multe afaceri.
Recent, serviciile de informaţii americane au identificat China drept ţara care încearcă cel mai agresiv să penetreze sistemul computerizat al companiilor şi instituţiilor americane, pentru a câştiga acces la informaţii ce pot contribui la câştiguri economice.
Statele Unite sunt recunoscute pentru abilităţile lor în purtarea războaielor cibernetice de pe teritoriu străin, opiniază Ian Bremmer. Un exemplu este Stuxnet, un vierme informatic creat de SUA şi Israel pentru a distruge centrifugile nucleare ale Iranului printr-un atac cibernetic complex.
Dar când vine vorba de spionaj industrial şi acţiuni de sabotaj îndreptate asupra mediului corporativ, SUA sunt mult mai puţin experimentate decât China. De vină ar putea fi conceptul capitalist de piaţă liberă: guvernul SUA nu intervine în interesul sectorului privat pentru a obţine informaţii care ar putea ajuta economia.
China, pe de altă parte, este mult mai specializată în astfel de acţiuni datorită utilizării „capitalismului de stat“ – sistem în care statul foloseşte pieţele pentru a crea bunăstare care îi poate consolida poziţia la putere.
Citiţi comentariul integral aici