Operatorii privaţi care au datorii la CFR pentru taxa de utilizare a infrastructurii aferentă perioadelor anterioare vor face plata eşalonat pe o perioadă de 5 luni, potrivit unui comunicat al CFR SA.
Directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate, Dimitris Sophocleous, s-a întâlnit, în perioada 11-15 februarie, cu o mare parte din operatorii privaţi de transport feroviar de călători şi marfă (OTF).
Referitor la recuperarea datoriilor şi a creanţelor, s-au stabilit de comun acord condiţiile de plată a datoriilor financiare înregistrate de operatorii privaţi pentru neachitarea taxei de utilizare a infrastructurii (TUI), prin respectarea termenelor de plată a datoriilor curente aferente TUI, precum şi creşterea cuantumului de garanţie prevăzută în contractul de acces pe infrastructură, astfel încât CFR SA să acopere valoarea unor posibile datorii viitoare.
De asemenea, pentru operatorii privaţi care au restanţe financiare pentru taxa de utilizare a infrastructurii aferente perioadelor anterioare, plata se va face eşalonat pe o perioadă de 5 luni.
Potrivit sursei citate, în urma discuţiilor purtate, managerul companiei i-a asigurat pe reprezentanţii OTF privaţi că aceste întâlniri vor fi periodice, astfel încât relaţia de business a companiei cu clienţii săi să se bazeze pe un trend ascendent.
”Angajamentele stabilite cu operatorii privaţi de transport feroviar reprezintă măsuri operaţionale de îmbunătăţire a relaţiei de business cu clienţii noştri, creşterea veniturilor companiei, precum şi recuperarea datoriilor financiare înregistrate la CFR SA”, a afirmat Sophocleous, citat de Agerpres.
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA este societatea care administrează infrastructura feroviară publică şi contribuie la libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi a bunurilor în interiorul ţării şi peste graniţă, în condiţii ecologice, eficiente şi de siguranţă.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, CFR avea, la finele anului 2012, o datorie la bugetul de stat de peste 385,2 milioane lei, din care 221,2 milioane lei din dobânzi şi penalităţi de orice fel, 82,7 milioane lei din TVA, 79,2 milioane lei din impozitul pe venit din salarii şi peste două milioane lei din alte impozite şi taxe.