Astfel, companii precum Funai Electric, ce realizează în China produse din domeniul audiovizual, sau societăţi din sectorul textil, ca Fast Retailing, Aoyama Trading sau Aoki Holdings, au început să-şi restrângă activitatea din China şi să-şi delocalizeze producţia către alte ţări din sud-estul Asiei unde salariile lucrătorilor sunt mai mici, cum ar fi Birmania, Vietnam, Filipine sau Indonezia.
În ultimii ani, salariul minim din fabricile chineze a crescut cu circa 40%, ajungând la 328 de dolari pe lună. La ora actuală, în Filipine salariile lucrătorilor sunt cu 30% mai mici decât cele din China, în Vietnam cu 55% şi în Birmania cu 83%. De asemenea, exporturile filialelor chineze ale societăţilor japoneze au scăzut cu 22% între anii 2007 şi 2010.
Disputa teritorială dintre China şi Japonia pentru insulele Senkaku/Diaoyu, care s-a intensificat din luna septembrie 2012, a provocat, pe lângă manifestaţiile violente împotriva intereselor japoneze din China, şi mai multe revendicări pentru creşteri salariale în fabricile deţinute de japonezi. (Sursa: Agerpres)
Companiile japoneze îşi restrâng activitatea în China
21 februarie 2013, 10:52
Ultima modificare în 21 februarie 2013, 12:52
Mai multe companii japoneze doresc să-şi diversifice producţia în ţările din sud-estul Asiei şi să depindă mai puţin de forţa de muncă din China, după ce aceasta devine tot mai costisitoare, un alt motiv pentru această opţiune fiind diferendul teritorial dintre Tokyo şi Beijing, scrie joi agenţia EFE.
Etichete: china,
japonia
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook