Astfel, companii precum Funai Electric, ce realizează în China produse din domeniul audiovizual, sau societăţi din sectorul textil, ca Fast Retailing, Aoyama Trading sau Aoki Holdings, au început să-şi restrângă activitatea din China şi să-şi delocalizeze producţia către alte ţări din sud-estul Asiei unde salariile lucrătorilor sunt mai mici, cum ar fi Birmania, Vietnam, Filipine sau Indonezia.
În ultimii ani, salariul minim din fabricile chineze a crescut cu circa 40%, ajungând la 328 de dolari pe lună. La ora actuală, în Filipine salariile lucrătorilor sunt cu 30% mai mici decât cele din China, în Vietnam cu 55% şi în Birmania cu 83%. De asemenea, exporturile filialelor chineze ale societăţilor japoneze au scăzut cu 22% între anii 2007 şi 2010.
Disputa teritorială dintre China şi Japonia pentru insulele Senkaku/Diaoyu, care s-a intensificat din luna septembrie 2012, a provocat, pe lângă manifestaţiile violente împotriva intereselor japoneze din China, şi mai multe revendicări pentru creşteri salariale în fabricile deţinute de japonezi. (Sursa: Agerpres)