Ce este și ce nu este de fapt Tequila

Nu are o reputație prea bună, însă petrecăreții din întreaga lume o adoră. Tequila este o băutură care merită mai multă considerație, iar pentru asta trebuie doar s-o cunoaștem mai bine

Puține lucruri îi reprezintă pe mexicani și cultura lor mai bine decât tequila. O băutură pe care o știe o lume întreagă, dar pe care foarte puțini o cunosc cu adevărat. Istoria ei este învăluită în tot felul de legende puternic romanțate, iar reputația ei de companion de nădejde al petrecăreților este uneori exagerată. Tequila este o băutură nobilă și merită să fie degustată și savurată și ea cum sunt și alte băuturi cu faimă mai bună, din Europa sau nordul Americii.
Maguey, agava albastră din care se produce tequila, era cultivată și venerată încă de pe timpul aztecilor și mayașilor. Era simbolul zeiței Mayaheul, mama zeilor. Populațiile precolumbiene recoltau sucul de agave, îl fermentau și produceau din el pulque, o băutură slab alcoolizată care este strămoșul tequilei de astăzi. Primii coloniști spanioli ajunși în această zonă au început să distileze acest fermentat și, treptat-treptat, noua băutură a devenit foarte populară printre băștinași.
O confuzie pe care multă lume o face în privința tequilei ține de asocierea ei cu mezcalul. Mezcalul, la rândul său, are o reputație destul de proastă, pentru că este confundat cu mescalina, un drog psihedelic obținut din esența unor anumiți cactuși. Pe scurt, această confuzie este legată strict de numele lor, însă mezcalul este obținut, ca și tequila, din agave și nu din vreun cactus buclucaș. Așa cum coniacul e un tip de brandy, la fel și tequila e un tip de mezcal, produs mai ales în zona orașului Tequila. Tehnic, tequila e un tip de mezcal, dar nu toate mezcalurile sunt tequila. Tequila se face doar din agavele albastre, pe când mezcalul se poate face din agave espadin sau din alte specii sălbatice. În plus, tequila e distilată de două ori, pe când mezcalul doar o dată. De altfel, „tequila“ e o denumire de origine controlată încă din 1944, când guvernul mexican a decretat că doar alcoolul distilat din agave albastre în statul Jalisco poate fi numit tequila.
Orice tequila care e făcută 100% din agave trebuie îmbuteliată în Mexic, iar pe eticheta ei trebuie să scrie „Hecho en Mexico“. Tequila mixto, care conține doar 51% alcool de agave, poate fi exportată în vrac și îmbuteliată oriunde în lume.
O tequila premium este înnobilată în butoaie de stejar care au adăpostit înainte whiskey sau brandy.  Perioada de maturare nu e lungă, doar tequila cea mai scumpă ajungând să stea în butoaie mai mult de patru-cinci ani.
Cum se bea
Lingi sarea pusă pe mână, între degetul mare și arătător. Sorbi până la fund shotul de tequila. Muști apoi din felia de lămâie sau limetă. Și repeți figura de câte ori poți sau vrei. Acesta este modul comun în care se poate bea. Apoi, sunt cocktailurile. Cel mai cunoscut dintre ele este, bineințeles, Margarita. Amesteci tequila, cointreau și suc de limetă într-un shaker cu gheață până se răcește tare. Umezești buza unui pahar de cocktail cu suc de limete, și apoi îl pui într-un praf de sare până face guler. Apoi torni lichidul din shaker în pahar și decorezi cu o jumătate de felie de limetă.
Pasionații însă beau tequila fără niciun fel de adaos și la temperatura camerei, într-un pahar în formă de lalea, cu gura strâmtă și baza groasă, ca acelea folosite pentru degustarea coniacului sau whisky-ului.
În acest fel toate aromele sunt strânse ca-ntr-un buchet, și tu te poți bucura din plin de ele.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.