ARSIT acuză Fiscul de abuzuri

Deşi se apropie termenul limită - 28 februarie - pentru depunerea Declaraţiei informative privind impozitul reţinut la sursă, pe beneficiari de venit (Formular 205), mai mulți membrii au sesizat Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) că funcționarii ANAF refuză să primească aceste declarații, impunând contribuabililor români să furnizeze codul fiscal românesc al companiilor străine care au încasat venituri

ARSIT consideră că neprimirea declarațiilor pe acest motiv este un abuz. Argumentele: obligația de depunere a declarației revine plătitorului de venit, în timp ce obligația de obținere a acestui cod revine nerezidentului. Astfel, ARSIT consideră că nu trebuie sancționat plătitorul de venit pentru neconformitatea fiscală a nerezidentului, beneficiar de venit.
De asemenea, plătitorul de venit nu are niciun drept legal de a cere înregistrarea contribuabilului nerezident în lipsa unui mandat expres din partea acestuia, practic „împotriva voinţei sale”, motivează ARSIT.

Mai mult decât atât, „există pericolul ca un nerezident care are relații contractuale cu mai multe persoane juridice române, în lipsa acordului săi expres, să primească înregistrări fiscale multiple în România – fapt care ar contrazice însuși scopul reglementării, acela de a avea o evidență a nerezidenților, beneficiari de venituri din România. Organele de administrare fiscală din teritoriu nu dispun de o procedură în baza căreia să facă aceste înregistrări fiscale ale nerezidenților. În urma întrebărilor adresate de membrii noștri diferitelor administrații financiare privind modalitatea în care s-ar putea face o astfel de înregistrare, răspunsul a fost: <nu există formular, nu există procedură, faceți în scris>”, comentează ARSIT într-un comunicat remis presei.

În comunicat se mai menţionează că „deși acest model de declarație a fost valabil și la termenul de depunere 28 februarie 2012, atunci aceste declarații s-au primit fără nici o problemă. Mai mult, modelul declarației disponibil pe site-ul ANAF nici măcar nu este cel nou aprobat prin HG 50/2012, ci este tot cel vechi, care nu prevedea obligația declarării acestei informații.

Ca urmare, ARSIT a transmis ANAF, printr-o scrisoare, două soluții pentru rezolvarea acestei probleme: primirea formularului fără completarea Codului de identificare fiscală atribuit de autoritatea fiscală din România nerezidentului sau înlocuirea declarării Codului de identificare fiscală atribuit de autoritatea fiscală din România cu alte informații despre nerezident, așa cum era în formularul anterior.

ARSIT este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, non-politică şi nepartizană, care promovează reforma sistemului administraţiei fiscale din România, îmbunătăţirea serviciilor oferite contribuabililor, creşterea gradului de transparenţă al instituţiilor publice, atât în ceea ce priveşte stabilirea taxelor şi impozitelor, cât şi în privinţa utilizării fondurilor colectate.