România nu poate promova gazele de şist fără acceptanţa publicului şi fără a informa corect populaţia despre avantajele şi implicaţiile exploatării unei astfel de resurse, dar şi despre tehnologiile de ultimă generaţie care se folosesc în acest proces, potrivit preşedintelui Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu.
Acesta a precizat că gazele de şist reprezintă un subiect care a generat revoluţie la nivel mondial în cursul anului trecut şi, din fericire, acestea ar putea constitui o rezervă importantă pentru România, dacă se va confirma existenţa lor. Însă, exploatarea lor nu poate fi făcută fără o informare a populaţiei şi o dezbatere în acest sens.
”Nu putem promova o astfel de resursă fără acceptanţa publicului şi fără a pregăti populaţia şi a o informa corect despre avantajele, implicaţiile, tehnologiile de ultimă generaţie în această exploatare. Drept pentru care, Academia Română a supus dezbaterii publice acest subiect cu toate feţele cunoscute astăzi în lume, de la acele accidente, care sunt, astăzi, foarte uşor de înţeles şi de văzut pe internet, până la tehnologia de ultimă generaţie, care a reuşit să aducă acel element de securitate, de siguranţă şi a transformat SUA din importator în exportator de gaze naturale”, a spus Iancu, citat de Agerpres.
În opinia acestuia, subiectul nu poate fi promovat ”în mod abrupt”, ci trebuie dezbătut public, iar populaţia, mai ales, cea care locuieşte în zonele cu un potenţial confirmat de gaze de şist trebuie informată corect.
”O tehnologie care nu are acceptanţa publicului nu există. Prin urmare, pentru România, ar fi o consecinţă dramatică să nu poată să-şi valorifice gazele de şist pentru că nu ştie să facă acest lucru într-o comunicare şi o informare reciprocă şi în garantarea eliminării oricărui factor de risc în exploatarea lor şi, mai ales, a impactului asupra mediului şi asupra stratului şi pânzelor de apă pentru care există astăzi acest tip de îngrijorare”, a adăugat el.
În ceea ce priveşte îngrijorările referitoare la impactul asupra mediului pe care l-ar avea exploatarea gazelor de şist, Iulian Iancu a precizat că se pare că îngrijorarea este amplificată şi întreţinută de anumiţi factori de interes, respectiv giganţi petrolieri, care încearcă reciproc să se împiedice în a accede pe piaţă.
”Toate discuţiile făcute până în prezent – şi sper să avem ulterior mai multe informaţii adiţionale – îngrijorarea se pare că este extrapolată de factori de interes – şi aici mă refer strict la giganţi petrolieri -, care îşi subminează unul altuia intrarea pe piaţă. Este cunoscut – şi deja se ştie în spaţiul public, dar nu există nicio informaţie oficială – că sunt milioane de euro vehiculate din partea unui mare jucător energetic împotriva celorlalţi jucători mari energetici care intră în exploatarea gazelor de şist, în a crea starea de panică, starea de emoţie, starea de îngrijorare. Aceste sume sunt dirijate într-o manipulare mediatică, într-o zonă care nu are la bază neapărat adevărul”, a afirmat Iancu, potrivit aceleiași surse.