Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi că a stabilit cu premierul Victor Ponta retragerea de pe site-ul ministerului a proiectului de Ordonanţă privind reorganizarea unor companii de stat pentru a fi rediscutat cu sindicatele, urmând ca, ulterior, proiectul să fie repus pentru dezbatere.
De asemenea, Vosganian a afirmat că respectivul proiect de act normativ a fost inclus în programul legislativ al Guvernului, a fost comunicat încă de la înfiinţarea Ministerului Economiei şi a fost transmis ministrului pentru relaţia cu Parlamentul. ”Acest proiect de Ordonanţă a fost inclus în programul legislativ al Guvernului. Discuţia în legătură cu acest proiect nu este neprevăzută. A fost în programul legislativ al Guvernului, comunicat încă de la înfiinţarea Ministerului Economiei, succesorul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din 2012, şi transmis ministrului pentru relaţia cu Parlamentul. Acum câteva zile, Adrian Ciocănea (secretar de stat în ME n.r) a şi transmis Guvernului stadiul în care se află dezbaterea acestui proiect, că e în avizare internă şi a fost trimis spre consultare prealabilă la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii. Ministerul Justiţiei a şi trimis avizul favorabil în legătură cu acest proiect, chestiunile ce ţin de tehnica legislativă”, a explicat Vosganian.
Acesta a precizat, citat de Agerpres, că cei care au solicitat ca acest act normativ să fie urgentat au fost reprezentanţii sindicatelor, care au cerut prelungirea cadrului legal pentru persoanele ce ar putea fi disponibilizate. ”Ordonanţa readuce textul OUG din 2006 care va suporta modificări succesive. Ordonanţa cuprinde câteva elemente noi care ţin de legislaţia muncii şi de drepturile salariaţilor. De altfel, textul care a fost supus dezbaterii şi prezentat pe site, potrivit legii, la pagina 2, spune că se ia în considerare expirarea unui termen anterior. Acest text nu a stârnit nicio dezbatere de acest fel din 2006 până astăzi”, a adăugat oficialul. Potrivit lui, cei care au solicitat ca acest act normativ să fie o urgenţă au fost reprezentanţii sindicatelor.
Varujan Vosganian a menţionat, totodată, faptul că Oltchim nu va intra în regimul inclus în proiectul de Ordonanţă pentru societăţile menţionate în document, potrivit aceleiași surse. ”Discuţia a fost dusă pe domeniul energiei pentru că majoritatea companiilor din anexă este în domeniul energiei. În componenţa pe care o coordonez, acest act normativ a fost făcut în aşa manieră încât să nu pierdem locuri de muncă. Oltchim va avea un alt regim decât societăţile incluse în OUG. În mod corect, primul ministru a subliniat, ieri, că este vorba despre prelungirea unor drepturi. Orice act de interpretare nu face parte din obiectivele şi viziunea Guvernului. Noi includem în acest act normativ a plăţilor compensatorii, ca garanţie în plus pentru sindicate că drepturile angajaţilor vor fi respectate”, a subliniat el. Astfel, având în vedere această dezbatere care s-a creat şi ca orice act normativ să fie bine înţeles, va avea loc o nouă discuţie cu sindicatele care să se încheie cu un comunicat adresat opiniei publice, astfel încât să nu existe niciun dubiu în legătură cu aşteptările pe marginea acestei ordonanţe.
Ministerul Economiei a retras, joi, la ora 10.30, de pe site-ul instituţiei, proiectul vizând restructurarea sau reorganizarea unor companii de stat, după ce premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă proiectul şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Executivului.
Vosganian a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Executivul nu are în vedere demararea unui proces de disponibilizări, ci va prelungi o formă de protecţie socială prevăzută de o ordonanţă de urgenţă adoptată în 2006 şi care a expirat în 2012.
Conform documentului, un număr de 15 societăţi din domeniul energetic vor aplica programe de restructurare/reorganizare ce vor presupune concedieri colective până în 2018, salariaţii disponibilizaţi urmând să beneficieze de măsuri de protecţie socială, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Economiei.
Cele 15 societăţi sunt: Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Naţională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cupru Min, Băiţa Stei, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica, cu filialele sale, şi Transelectrica, cu filialele sale.
Proiectul de act normativ cuprinde şi o listă de nouă societăţi care vor putea angaja salariaţi concediaţi colectiv la activităţi de conservare, închidere, ecologizare şi monitorizare post-închidere a minelor: Minvest Deva, cu filialele sale, Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, Compania Naţională a Uraniului, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Cuprumin şi Băiţa Stei.