În contextul în care Scoţia priveşte spre referendumul pentru independenţă de anul viitor, există o problemă asupra căreia se focalizează tot mai mult - efectele pe care o eventuală independenţă le-ar putea avea asupra imigraţiei, scrie Financial Times (FT).
Problema a crescut în importanţă în urma datelor recensământului, care expun prăpastia dintre nevoia Scoţiei de tot mai mulţi imigranţi cu vârsta aptă de muncă şi politica Londrei la fel de puternică de a-i ţine la distanţă pe aceştia.
Conform datelor, procentul de scoţieni cu vârsta de 65 ani şi peste a crescut în mod semnificativ la 16,8% din totalul populaţiei şi nu au existat suficienţi imigranţi pentru a echilibra acest număr tot mai mare de pensionari.
Imigranţii reprezintă până la 6,6% din populaţia Scoţiei, în timp ce în Anglia cifra este de aproape două ori mai mare, de 12%.
În timp ce politicienii de la Londra sunt ocupaţi să convingă electoratul că reduc cu succes migraţia netă la “zeci de mii” precum şi competiţia pentru serviciile publice suprasolicitate, oficialii guvernamentali scoţieni înclină să transmită exact mesajul opus.
Cele două oraşe cele mai mari din Scoţia – Edinburgh şi Glasgow – au lacune mari de competenţe în sectorul îngrijirii sociale şi al serviciilor, în catering şi hoteluri.
În timp ce ministrul scoţian al culturii, Fiona Hyslop, a dat un comunicat de presă ce laudă atractivitatea ţării sale pentru imigranţi, ministrul britanic de interne, Theresa May, a continuat să-i liniştească pe britanici că Marea Britanie nu va fi privită ca uşor accesibilă pentru imigranţii din interiorul sau din afara UE.
Având în vedere că numai Parlamentul de la Londra poate emite legi cu privire la imigraţie – Edinburghul este neputincios în a desfiinţa barierele cu care se vor confrunta imigranţii în cadrul regimului dur impus de coaliţia aflată la guvernare.
“În Scoţia avem lacune de competenţe specifice ce trebuie umplute”, a declarat parlamentarul Pete Wishart din Partidul Naţional Scoţian, care este parte din campania pro-independenţă. El spune că o Scoţie independentă “cu siguranţă nu va alege” să impună o limită numărului de imigranţi calificaţi.
Un studiu politic comandat de guvernul scoţian şi elaborat de laureaţii premiului Nobel, Joseph Stiglitz şi Sir James Mirrlees, a arătat clar beneficiile economice pe care le-ar aduce un regim autonom privind imigraţia.
Dar chiar şi cu o schimbare a politicii, piaţa mai mare a forţei de muncă din Anglia, sectorul educaţiei mai mare şi comunităţile de imigranţi stabilite aici sunt susceptibile să continue să atragă imigranţi, în detrimentul Scoţiei.
Alegătorii din Anglia se tem de un aflux de ”colonişti” din România şi Bulgaria atunci când restricţiile de muncă cu privire la aceste ţări vor fi ridicate la sfârşitul lui 2013, notează FT. Cetăţenii din aceşti noi membri ai UE ar putea fi mult mai bine primiţi în Scoţia, dar experţii sunt de acord că este puţin probabil să se stabilească aici.
“Până în prezent, ceea ce ştim despre imigranţii români şi bulgari este că prezintă o mai mare concentraţie la Londra decât imigranţii în general”, a declarat Scott Blinder, directorul Migration Observatory cu sediul la Oxford. “Dar rămâne de văzut dacă acest model se va menţine atunci când restricţiile temporare de muncă vor fi ridicate”.
Sursa: Agerpres