Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, vor merge la Tokyo în ultima săptămână a lunii martie pentru a se întâlni cu premierul nipon, Shinzo Abe, scrie cotidianul financiar Nikkei.

Această întâlnire vizează obţinerea unui acord final pentru lansarea negocierilor aşteptate de mult timp între cele două mari puteri economice.

Liderii europeni şi japonezi vor, de asemenea, desfăşurarea de negocieri separate pentru ”un acord politic” în favoarea unei cooperări în materie de securitate, mediu, ştiinţă şi tehnologii.

Miniştrii europeni ai comerţului i-au dat mandat toamna trecută Comisiei Europene pentru a deschide negocieri cu Tokyo pentru un acord de liber-schimb, prevăzând totodată o clauză de salvgardare pentru a proteja sectoare fragile, precum cel al automobilului.

Constructorii europeni sunt preocupaţi în legătură cu impactul unui astfel de acord asupra activităţilor lor, citând precedentul acord cu Coreea de Sud, intrat în vigoare în vara lui 2011.

Asociaţia europeană a constructorilor de automobile (ACEA), care se opune de mult timp deschiderii acestor negocieri cu Japonia, estimează că un astfel de acord ar fi ”cu sens unic”.
Sursa: Agerpres