Potrivit unui comunicat de presă comun MAE-MAI remis duminică AGERPRES, îndeplinirea criteriilor necesare de către România a fost un fapt recunoscut de toate statele membre şi stipulat în Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011, fiind oportun, în opinia autorităţilor de la Bucureşti, ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie.
”România reafirmă poziţia sa de principiu că procesul de aderare la spaţiul Schengen nu depinde de alte criterii decât cele stipulate cu claritate în acquis. Totodată, la Consiliul European din 1-2 martie 2012, România a acceptat îndeplinirea unor măsuri suplimentare în domeniu, menite să consolideze încrederea partenerilor europeni în capacitatea sa de a-şi asuma statutul de membru Schengen şi să faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului şi adoptarea unei decizii pozitive. Aceste măsuri au fost implementate de România în totalitate, în termenii agreaţi, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012. În aceste condiţii, apreciem esenţial ca subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013”, se arată în comunicatul de presă.
De asemenea, reprezentanţii MAE şi MAI consideră oportună o discuţie, la care să participe delegaţi din toate statele membre care au rezerve în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen.
”Considerăm oportună o discuţie în care să invităm statele membre care continuă să aibă rezerve legate de adoptarea unei decizii pozitive să-şi motiveze poziţia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE şi acquis-ul Schengen. România aşteaptă din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordări corecte şi constructive, care trebuie să fie în linie cu modul în care s-a realizat procesul de extindere a spaţiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele nouă state membre UE, în baza Tratatelor UE şi acquis-ului Schengen”, mai precizează comunicatul comun MAE-MAI.
Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, intenţionează să împiedice aderarea rapidă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În cazul în care cele două ţări vor insista la Consiliul JAI de săptămâna viitoare asupra unui vot în privinţa stabilirii unui termen concret de aderare, Germania va recurge la veto, a declarat ministrul german pentru Der Spiegel, citat de Die Welt.
”Extinderea Spaţiului Schengen este acceptată de către cetăţenii noştri numai dacă sunt îndeplinite condiţiile de bază”, ceea ce ”nu este cazul în prezent”, afirmat ministrul Hans-Peter Friedrich.
Această declaraţie intervine pe fondul datelor statistice publicate sâmbătă, potrivit cărora majoritatea covârşitoare a germanilor – 70% – se pronunţă în favoarea introducerii unor restricţii privind imigraţia în ţările UE. Germanii se tem că aderarea celor două ţări la zona Schengen va duce la o creştere şi mai mare a numărului acestora, ceea ce ar putea afecta sistemul german de protecţie socială.
Friedrich a declarat că dreptul la libera circulaţie şi de şedere în cadrul frontierelor europene presupune un loc de muncă sau de studiu. ”Dar oricine vine în Germania numai pentru alocaţii sociale săvârşeşte un abuz asupra acestor libertăţi şi ar trebui să stea departe de acestea”, a mai spus ministrul german de interne.
Sursa: Agerpres