Potrivit sursei citate, persoanele de sex feminin au deţinut mai puţin de 35% din valoarea totală a restanţelor administrate de Kruk, restul de 65% reprezentând datorii acumulate de bărbaţi.

În ceea ce priveşte numărul de cazuri, mai puţin de 40% dintre cazurile noi administrate de Kruk în 2012 reprezintă datorii deţinute de persoane de sex feminin.

‘Deşi bărbaţii cred despre femei că sunt mai cheltuitoare, datele statistice arată contrariul. Româncele sunt cele care se ocupă de bugetul gospodăriei, dar şi cele care au grijă ca datoriile să nu se acumuleze, de aceea înregistrează mai puţine restanţe’, spune Cosmina Marinescu, director Divizia Operaţiuni Kruk România.

Potrivit comunicatului citat, comportamentul mai responsabil al femeilor în legătură cu datoriile şi bugetul lor a fost confirmat şi de un studiu recent, comandat de Kruk la finalul anului trecut. Astfel, conform studiului ‘Cine se ocupă de finanţe în casa ta?’, ‘contabilul casei’ în familiile românilor este cel mai adesea femeia – 47% dintre cei chestionaţi declară că evidenţa bugetului este ţinută de partenerul feminin al familiei, 29% dintre respondenţi au menţionat că administrarea banilor cade în sarcina bărbatului, în timp ce 24% dintre aceştia sunt persoane care locuiesc singure şi îşi calculează bugetul individual.

Majoritatea respondenţilor (44%) îşi evaluează bugetele personale cu o frecvenţă lunară, iar 23% dintre respondenţi au menţionat că îşi calculează săptămânal sau zilnic veniturile şi cheltuielile.

Pe de altă parte, specialiştii explică diferenţele din datele statistice ale Kruk România ca fiind rezultatul unui comportament financiar tradiţional al românilor, în familiile acestora bărbatul fiind cel care accesează credite şi care se îndatorează mai mult, în numele familiei.

Kruk România SRL a fost înfiinţată în anul 2007 de Grupul Kruk, liderul pieţei de management al creanţelor comerciale din Polonia. Compania este specializată în managementul integrat al creanţelor, având clienţi atât din sectorul financiar, cât şi companii de servicii. Kruk a dezvoltat activităţi de colectare a creanţelor bancare, a creanţelor companiilor de asigurări şi leasing, operatorilor de telefonie fixă şi mobilă, cât şi ale companiilor de distribuţie a bunurilor de larg consum. Compania este, de asemenea, un jucător important pe piaţa achiziţiei de portofolii de creanţe, în special de la bănci.
Sursa: Agerpres