Potrivit ministrului Hans-Peter Friedrich, cele două ţări nu sunt încă pregătite pentru ridicarea controalelor la frontiere, relatează portalul de ştiri al radioteleviziunii germane, menţionând că oficialul de la Berlin a înlăturat şi propunerea germană de anul trecut, aceea a aderării în etape la spaţiul Schengen, începând cu ridicarea controalelor pe aeroporturi şi în porturi, urmată apoi de măsura similară la graniţele terestre.
Germania blochează intrarea în Schengen pentru România şi Bulgaria, consemnează joi şi Der Spiegel, cu precizarea că astfel, ministrul german de interne ‘s-a pus de-a curmezişul’ la nivel european împotriva ridicării controalelor la frontiere din cauza deficienţelor din domenii precum lupta împotriva corupţiei. În plus, după cum semnalează sursa citată, omologul său austriac, Johanna Mikl-Leitner, a declarat că speră ca în toamnă să se poată lua o decizie în acest sens, în vreme ce ministrul olandez pentru migraţie, Fred Teeven, a atras atenţia asupra faptului că o astfel de decizie nu poate fi luată înainte de luna decembrie.
Pe de altă parte, Der Spiegel mai notează că ministrul Friedrich a discutat cu omologii şi colegii din Austria, Olanda şi Marea Britanie cu privire la creşterea numărului de imigranţi săraci în ţările respective, printre care şi cei veniţi mai ales din România şi Bulgaria. Friedrich a atras din nou atenţia că, odată cu ridicarea restricţiilor de circulaţie şi pe piaţa forţei de muncă, de la 1 ianuarie 2014, migraţia săracilor din aceste ţări ar putea creşte. ‘Oare libera circulaţie a persoanelor înseamnă că, într-o zi va trebui să ne aşteptăm să vină în Germania oameni de peste tot din Europa, care cred că pot trăi mai bine din ajutoarele sociale de aici decât în propriile ţări?’ a spus Friedrich la Bruxelles, citat fiind de Der Spiegel. ‘Acest pericol nu trebuie să devină realitate’, a mai opinat ministrul, insistând asupra faptului că nu trebuie să se abuzeze de libera circulaţie a persoanelor.
‘În primul rând, trebuie să ajungem la condiţii mai bune de viaţă în aceste ţări’, a subliniat şi ministrul Mikl-Leitner, însă Comisia Europeană trebuie să prezinte la rândul său propuneri concrete astfel încât să ‘nu se ajungă la un astfel de turism social’, după cum spicuiesc Der Spiegel şi cotidianul austriac Kurier, din declaraţiile responsabilului austriac.
În plus, acest din urmă cotidian mai scrie şi, sub titlul ‘România şi Bulgaria, vă rugăm să mai aşteptaţi’, că ministrul elveţian de interne, Simonetta Sommaruga, care a luat parte la consiliul de la Bruxelles, susţine că înţelege aceste voci critice şi înţelege şi cele două state, care sunt ‘considerabil dezamăgite’, însă că importantă este protecţia graniţelor externe ale spaţiului Schengen şi că, în context, trebuie privit înspre toate statele membre ale acestuia, nu numai la România şi Bulgaria.
Pe lângă declaraţiile ministrului Friedrich, Süddeutsche.de informează şi că deputatele social-democrate germane /SPD, principalul partid din opoziţie în Germania, n.r./ Kerstin Griese şi Eva Högl, membre ale comisiei parlamentare pentru afaceri europene, sunt de părere că ministrul abuzează de pretextul intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen în scopul unui curent de opinie antieuropean. Mai mult, ele subliniază, potrivit sursei citate, că ar amesteca în mod conştient tema aderării acestor ţări la Schengen cu ajutoarele sociale din Germania, cu alte cuvinte, dezbaterea ridicării controalelor la frontiere cu discuţiile din actualitate, referitoare la migraţia săracilor, a etnicilor romi din România şi Bulgaria, în Germania.
Sursa: Agerpres