În contextul în care românii se pregătesc să obţină dreptul de a lucra oriunde în UE, o atenţie fără precedent a fost concentrată asupra acestei naţiuni din Europa de Est, scrie ziarul britanic.

Dacă generaţia mai în vârstă cunoaşte ţara în primul rând ca loc al uneia dintre cele mai brutale dictaturi comuniste, alţii consideră România drept una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Cu toate acestea, fotografiile realizate chiar de Daily Mail indică şi o altă latură a vieţii din România – o ţară cu o clasă de mijloc înfloritoare, cu oraşe pline de viaţă şi cu reprezentanţe ale unor companii internaţionale – scrie sursa citată.

Atunci când România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, ele au devenit instantaneu cele mai sărace ţări din Uniune. PIB-ul pe cap de locuitor în România este mai mic de 8.000 de lire sterline, sub o treime din cel din Marea Britanie.

Această disparitate imensă în ceea ce priveşte bogăţia a alimentat temerile că Marea Britanie şi alte ţări occidentale se vor confrunta cu un aflux de imigranţi români, odată ce restricţiile privind accesul pe piaţa muncii din întreaga Europă vor fi ridicate la sfârşitul acestui an. Aceste griji au fost amplificate de relatările mass-media despre sărăcia pe scară largă din mediul rural, în special în rândul romilor sau a comunităţilor de ţigani.

Cu toate acestea, mulţi români se bucură un stil de viaţă care seamănă izbitor cu cel occidental, mai ales în capitala Bucureşti, remarcă publicaţia britanică.

Imaginile arată un oraş plin de magazine ale unor branduri recunoscute.

Viaţa de noapte a Bucureştiului pare înfloritoare, iar cel mai vechi cartier al oraşului găzduieşte berării tradiţionale, alături de baruri mai moderne.

De asemenea, există unele semne foarte evidente de prosperitate, cum ar fi buticurile de lux cu rochii mireasă.

De altfel, notează Daily Mail, politicienii români sunt înclinaţi să folosească acest gen de imagini pentru a argumenta că puţini dintre compatrioţii lor doresc să emigreze şi chiar încearcă să prezinte Bucureştiul ca destinaţie turistică capabilă să rivalizeze cu oraşe ca Viena şi Praga.

Cu toate acestea, unele dintre fotografii indică şi că o parte a ţării arată încă sărăcită şi înapoiată, în condiţiile în care mii de români sunt forţaţi să trăiască din agricultură.

Integrarea României în economia europeană îi va ridica, fără îndoială, pe cei rămaşi în urma colegilor din UE, însă acest proces ar putea dura zeci de ani – ceea ce înseamnă că ţara va cunoaşte, probabil, o continuare a emigraţiei în următorii ani, conchide sursa citată.
Sursa: Agerpres