În aceeaşi perioadă, societatea de avocaţi a contribuit la eforturile de consolidare a reţelei Deloitte Legal din care face parte, ajungând în prezent la o echipă de 40 de avocaţi, potrivit lui Alexandru Reff, Partener. Totodată, Reff estimează că societatea s-a menţinut la finele anului cam pe aceeaşi poziţie pe piaţă pe care o ocupa după primele 6 luni – locul 5 pe piaţa avocaturii de business şi a fuziunilor şi achiziţiilor, potrivit DealWatch.
În prezent, Deloitte Legal este practica juridică integrată cu cea mai largă acoperire în Europa Centrală, respectiv a patra cea mai mare reţea din Europa continentală după numărul de avocaţi – 900 avocaţi în 30 de ţări din regiune.
„Pentru noi, 2012 a fost un an excelent în care am crescut semnificativ ca număr de avocaţi şi cifră de afaceri, în condiţiile continuării performanţelor remarcabile din practicile noastre emblematice (fuziuni-achiziţii, imobiliar, bancar) şi ale avansărilor din zone în care am investit mai recent, cum ar fi practicile de energie, litigii sau concurenţă ”, spune Alexandru Reff, Partener.
Fuziuni şi achiziţii în valoare cumulată de peste 800 milioane de Euro
Anul 2012 a început cu o tranzacţie de 80 de milioane de euro în domeniul imobiliar – preluarea complexului de birouri clasa A Business City Center (Timişoara) de către fondul de investiţii New Europe Property Investments plc. (NEPI). Reff & Asociaţii a oferit asistenţă juridică cumpărătorului. Negocierea a început de fapt din 2011, astfel că tranzacţia nu a fost încadrată pe 2012.
În iulie s-a finalizat o tranzacţie importantă în domeniul prelucrării sticlei. Reff & Asociaţii a acordat asistenţă juridică în vederea achiziţionării pachetului majoritar de acţiuni al companiei româneşti GlassCorp S.A de către Trakya Investment B.V. (Turcia). Investiţia totală este de aproximativ 55 de milioane de euro.
Separat, societatea de avocatură a asistat Rosequeens Properties la preluarea Liberty Center Mall, achiziţie desemnată a doua cea mai mare tranzacţie realizată anul trecut în România, de 60 milioane euro.
Printre mandatele din domeniul energiei se numără asistenţă juridică exclusivă acordată de Reff & Asociaţii companiei portugheze EDP Renewables, în vederea restructurării operaţiunilor din România şi alinierii la reglementările existente. Valoarea proiectului s-a ridicat la 80 de milioane de euro.
Un alt mandat notabil este asistenţa juridică acordată companiei ungare Magyar Villamos Muvek (MVM) pe parcursul analizei due diligence în vederea dezvoltării unui parc cu 16 micro-hidrocentrale în Transilvania. Valoarea proiectului a fost de 10 milioane de euro.
Cea mai recentă tranzacţie încheiată cu succes este preluarea complexului de birouri de clasa A Lakeview de către New Europe Property Investments plc. Reff & Asociaţii a oferit asistenţă juridică fondului de investiţii în pregătirea şi negocierea contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni şi a documentaţiei contractuale aferente. Cu o valoare totală de 61,7 milioane de euro, tranzacţia a fost desemnată drept cea mai mare achiziţie imobiliară din prima parte a anului 2013.
Servicii financiare şi tendinţe pe piaţa de capital
Echipa Reff & Asociaţii are un portofoliu foarte solid în domeniul serviciilor financiare, volumul contractelor asistate în cursul anului trecut ridicându-se la aproape 440 milioane de euro.
Pe lângă asistenţa juridică acordată companiei Rosequeens Properties la achiziţia centrului comercial Liberty Center, Reff & Asociaţii a fost consultantul juridic al Westdeutsche Immobilienbank în modificarea documentaţiei de credit într-o finanţare imobiliară (clădire de birouri) în valoare de peste 40 milioane de euro.
Separat, echipa de avocaţi a acordat asistenţă juridică unei companii de top din România în vederea unei finanţări imobiliare transfrontaliere în valoare de peste 15 milioane de euro, precum şi unui fond de investiţii în negocierea documentaţiei de finanţare ca urmare a unor achiziţii (schimbări de control) în valoare de peste 70 milioane de euro.
Majoritatea tranzacţiilor din portofoliul Reff & Asociaţii pe domeniul bancar în anul 2012 (tranzacţii în valoare totală de peste 250 milioane euro) a implicat asistenţă juridică acordată unor bănci în cazul împrumuturilor aflate în situaţii de neexecutare, executare silită a împrumuturilor şi a garanţiilor, preluarea de active/ împrumutaţi, acorduri de tip “standstill”, concordat, precum şi în protejarea drepturilor băncilor în cazul intrării în procedura de insolvenţă.
„Am asistat la intensificarea unor tipuri de tranzacţii bancare mai puţin obişnuite până acum, cum ar fi transferul de portofolii de credite şi operaţiuni de securitizare, noi lucrând în acest moment la un număr de asemenea tranzacţii. Separat, am asistat la un volum crescut de asistenţă specializată în domeniul legislaţiei valorilor mobiliare, pe care colegii mei le-au susţinut cu succes. Putem enumera, printre altele, decizia istorică a Curţii de Apel Bucureşti din vara anului trecut, care s-a pronunţat favorabil în dosarul privind presupuse fapte de abuz de piaţă de capital (cazul cu Bank of Cyprus şi Banca Transilvania, n.r.)”, spune Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff & Asociaţii şi coordonator al practicii de drept bancar şi pieţe de capital.