Cauzele care au condus la insolvenţa Oltchim sunt măsurile manageriale neadecvate, tranzacţiile comerciale cu firme controlate direct sau indirect de management, investiţiile ineficiente şi remunerarea non-performanţei, a declarat avocatul Nicoale Bălan, miercuri, la o conferinţă de presă.
”Cauzele care cu condus la insolvenţa Oltchim sunt măsurile manageriale neadecvate, tranzacţiile comerciale controlate direct sau indirect de management, investiţiile ineficiente care au decapitalizat substanţial societatea şi remunerarea non-performanţei”, a afirmat avocatul Nicolae Bălan, citat de Agerpres. Potrivit lui, au fost realizate vânzări în pierdere, iar pierderile se ridică la 105 milioane lei, precum şi faptul că achiziţiile pentru terenuri şi instalaţii au fost semnate pentru suma simbolică de un euro.
”S-au vândut produse principale sub marja brută, sub nivelul costurilor. Sunt contracte încheiate cu firme din paradisuri fiscale. Pierderile cumulate sunt de 105 milioane lei. Costul de producţie a fost preliminar, nu se vedeau rezultatele efective, era un fel de perdea. De asemenea, au fost vândute produse sub cotaţia de piaţă”, a menţionat Bălan.
Contractul colectiv de muncă a fost încheiat în condiţiile similare situaţiei în are societatea ar fi fost pe profit, au existat fonduri de stimulare, de premiere, fonduri pentru acţiuni sportive, a adăugat Nicolae Bălan. ”În 2009, cheltuielile medii cu salariul brut au fost de 74 milioane lei, iar în 2012, de 111 milioane lei. Pierderea netă a fost de peste 200 milioane lei în fiecare an”, a precizat acesta.
Contractele Oltchim cu societăţile managementului au însumat 71,4 milioane euro, potrivit Raportului asupra cauzelor care au determinat intrarea Oltchim în insolvenţă. De asemenea, raportul indică realizarea unui program investiţional nerentabil în valoare de 394 milioane lei.
”Programul investiţional nerentabil se ridică la 394 milioane lei. 44,5 milioane lei au fost pentru achiziţia activelor aferente platformei Bradu, 300 milioane lei investiţii suplimentare, iar 39,8 milioane lei investiţii suplimentare pentru platforma Râmnicu Vâlcea”, a adăugat afirmat Nicolae Bălan.
Guvernul a aprobat, în 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring RPRL.