Deficitul bugetului federal al Statelor Unite a sărit în februarie cu 203,5 miliarde dolari, ceea ce reprezintă un nivel cu 10% mai mare decât întreg produsul intern brut al României estimat pentru acest an.
Cu toate acestea, deficitul SUA continuă să fie o tendință de scădere față de acum un an. Taxele mai mari și îmbunătățirea economică sunt de așteptat să țină deficitul anual sub 1 trilion de dolari pentru prima oară de când președintele Obama ocupă această funcție, anunță Associated Press.
Departamentul Trezorerie a spus miercuri că deficitul a crescut în februarie cu 203,5 miliarde dolari, după ce în ianuarie s-a înregistrat un surplus de 2,9 miliarde dolari. Deficitul din februarie este însă cu 28 miliarde dolari mai mic decât cel din luna similară a anului trecut.
Pe primele cinci luni ale anului bugetar început la 1 octombrie, deficitul  este de 494 miliarde dolari. Acesta este cu 87 miliarde dolari mai mic decât deficitul din aceeași perioadă din urmă cu un an.
Oficiul pentru Buget al Congresului (CBO) estimează un deficit de 845 miliarde dolari pe întregul an, ceea ce ar fi în scădere de la nivelul de 1,1 miliarde dolari din 2012 și cel mai mic din 2008 încoace.
Chiar dacă se va consemna o îmbunătățire, guvernul va avea nevoie  să împrumute 24 cenți la fiecare dolar cheltuit în acest an.
Estimarea CBO nu reflect tăierea cu 44 miliarde dolari a cheltuielilor externe anunțată la 1 martie. Aceste tăieri de cheltuieli vor reduce și mai mult deficitul.
Pentru 2013, PIB-ul României e așteptat să crească cu 1,6%, până la 623,3 miliarde lei (185 miliarde dolari).