Potrivit acestui studiu, cele mai prospere în petrol sunt Qatarul şi Kuweitul, unde fiecărui cetăţean îi revin 6,01 milioane de dolari şi, respectiv 4,14 milioane de dolari.

Lider în clasamentul realizat de RIA Novosti este Qatarul, ale cărui rezerve de petrol şi gaze sunt estimate la 10 trilioane de dolari la preţul actual, de două ori mai puţin decât Arabia Saudită, Venezuela, Iranul şi Rusia. Qatarul şi-a asigurat primul loc în acest clasament graţie numărului modest al populaţiei emiratului, circa 1,76 milioane de locuitori.

Emiratele Arabe Unite (EAU) s-au clasat pe locul doi imediat după Qatar, fiind urmate de Turkmenistan şi Arabia Saudită, cu 1,6 milioane de dolari, 1,5 milioane de dolari şi 1,1 milioane de dolari pe cap de locuitor.

Rusia, care are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi se numără printre primele zece ţări cu cele mai mari rezerve de petrol pe plan mondial, ocupă doar locul 17 în acest top, ceea ce se explică prin populaţia relativ mare, potrivit experţilor. La ora actuală, rezervele sale de petrol şi gaze sunt estimate la 23,5 trilioane de dolari.
Sursa: Agerpres