Proprietarii de pensiuni turistice au acordat nota 4,80 din 10 pentru legislaţia care reglementează activitatea din domeniu, într-un studiu realizat de Asociaţia de Ecoturism din România (AER), iar Grupul de Advocacy pentru Pensiuni (GAP) lansează public o solicitare către Autoritatea Naţională pentru Turism de a se implica în realizarea unui cadru legislativ transparent şi adaptat acestui segment de business.
Studiul arată că legislaţia directă pe turism nu este o problemă pentru pensiuni, însă domeniile adiacente precum sanitar-veterinar, PSI sau ITM reprezintă o frână în dezvoltarea sectorului de pensiuni.
Pentru susţinerea unor demersuri în acest domeniu s-a creat Grupul de Advocacy pentru Pensiuni (GAP), realizat de către Asociaţia de Ecoturism din România, Asociaţia Naţională pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România (ACFSR). GAP are ca obiectiv susţinerea reală a sectorului de pensiuni printr-o abordare integrată a domeniului legislativ în care toate domeniile conexe activităţii de turism să se regăsească într-un cadru unitar.
Astfel, GAP lansează public o solicitare către Autoritatea Naţională pentru Turism de a se implica prin mediere pentru a facilita realizarea unui cadru legislativ transparent şi adaptat pensiunilor mici şi mijlocii din România.
‘Nu suntem împotriva stabilirii unui cadru de reglementare a domeniului turismului în pensiuni, dar nu putem accepta că acest cadru să se transforme într-o piatră de moară la gâtul proprietarilor de pensiuni de bună credinţă, ce doresc să-şi dezvolte o afacere legală îndeosebi în spaţiul rural’, a declarat Andrei Blumer, Preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România.
Studiul realizat de AER în perioada august – decembrie 2012 are scopul de a identifica problemele cu care se confruntă proprietarii şi managerii de pensiuni turistice din punct de vedere legislativ. Cercetarea doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la problemele reale cu care se confruntă pensiunile turistice de mici dimensiuni din mediul rural, însă nu este una
reprezentativă la nivel naţional din cauza eşantionului mic de respondenţi. Pensiunile chestionate au capacitate de cazare de la 4 la 43 de locuri, clasificare de la 1 la 4 margarete, sunt localizate în Suceava, Hunedoara, Braşov, Maramureş, Tulcea, Covasna.
Sursa: Agerpres