Planul de investiţii al companiei italiene Walter Tosto în România, prin intermediul Fabricii de Echipamente şi Componente Nuclearo-Energetice (FECNE) din Bucureşti, se ridică la 30 de milioane de euro în următorii cinci ani.
Achiziţionată recent de Walter Tosto, unul dintre liderii globali în echipamente pentru sectorul energetic, petrol şi gaze, FECNE Bucureşti a fost relansată după o investiţie iniţială de 23 milioane de euro şi a demarat un contract în valoare de 11 milioane euro pentru opt reactoare solicitate de compania chineză Ningbo. Grupul italian va investi în FECNE 30 milioane de euro în următorii cinci ani, pentru majorarea cifrei de afaceri cu 15 milioane de euro pe an numai din contractele cu partea chineză, conform sursei citate.
Cele opt reactoare vor avea 247 tone fiecare şi vor fi livrate vor fi livrate până la sfârşitul anului 2013.
Constructorul de instalaţii de cazangerie de mare gabarit pentru industria de petrol şi gaze Walter Tosto a achiziţionat FECNE pentru 9 milioane de euro. Compania a înregistrat o cifră de afaceri consolidată pentru 2012 de 90 milioane de euro, în creştere cu 15% faţă de 2011 mulţumită pieţei chinezeşti şi EBITDA de 10 milioane de euro. FECNE a fost relansată după o primă tranşă de investiţii de 14 milioane de euro.
‘Vom fi în măsură să atingem obiectivul stabilit cu privire la cifra de afaceri suplimentară, de 15 milioane de euro pe an, cifră de afaceri provenind din contractele cu China, şi totodată, să ne consolidăm poziţia în România, care este o piaţă foarte promiţătoare în sectoarele petrochimic şi energetic, în Europa de Est, Rusia, Turcia şi treptat în întreaga lume’, a declarat Luca Tosto, administratorul delegat al FECNE.
Infrastructura deţinută de FECNE – un complex de 50.000 metri pătraţi, din care 30.000 acoperiţi, construit în anii ‘80 pe platforma industrială IMGB din Berceni, una din zonele industriale din Bucureşti – se află în plin proces de remodernizare realizat de către Walter Tosto. Proiectul cuprinde, printre altele, încălzire prin pardoseală pentru o eficienţă energetică sporită (pentru sustenabilitatea mediului înconjurător vor fi cheltuiţi în total 5 milioane de euro), înnoirea tâmplăriei, izolarea termică a trei hale.
FECNE are 100 de angajaţi, iar în perioada următoare vor fi integraţi alţi 50 de muncitori printre care sudori, lăcătuşi, strungari şi frezori. În viitorul apropiat va fi deschisă o şcoală internă de sudură, destinată tinerilor care vor fi formaţi printr-un ciclu de cursuri de trei ani.
‘Vom prezenta un proiect de îmbunătăţire a condiţiilor rutiere pentru tranzitul transporturilor excepţionale între Bucureşti şi Olteniţa, de care vor beneficia toate companiile existente pe platforma IMGB. Obiectivul acestui proiect este facilitarea exportului în toată lumea al produselor fabricate în România. Guvernul României ne-a asigurat că există intenţia de a relua vechiul proiect de finalizare a canalului artificial fluvial existent între cele două oraşe: un efort pe care îl privim cu interes şi pentru care apreciem administraţiile locale implicate’, a adăugat Luca Tosto.
Activităţile de la FECNE vor avea în vedere şi proiectul internaţional ITER, de experimentare a primului reactor cu fuziune nucleară, în curs de desfăşurare în Franţa. ‘Ne bazăm pe faptul că la FECNE vom realiza anumite componente fundamentale ale reactorului, ceea ce va transforma compania românească într-un jucător important la nivel internaţional’, susţine Luca Tosto.
Grupul Walter Tosto îşi propune să obţină în 2013 o cifră de afaceri consolidată de 100 de milioane de euro, echivalentul unei creşteri de 10% faţă de 2012, datorită preluării FECNE şi implicit datorită portofoliului de comenzi. În perioada 2013-2016 acestea se ridică la 220 de milioane de euro şi provin de la clienţi precum Petrobras, Chevron, ExxonMobil, ConocoPhilips.
Sursa: Agerpres