Nu va fi necesară impunerea unei taxe pe active în alte state din zona euro de tipul celei pe care Ciprul intenţionează să o introducă asupra depozitelor bancare pentru a limita mărimea ajutorului internaţional de care are nevoie, a declarat marţi Jeroen Dijsselbloem, preşedintele grupului miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogrup), transmite Reuters.
Ca o condiţie pentru acordarea unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro pentru Cipru, miniştrii de finanţe din zona euro au impus statului cipriot să impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume. Oficialii ciprioţi doresc ca depozitele bancare mai mici de 20.000 de euro să fie scutite de la plata taxei, celor între 20.000 şi 100.000 de euro ar urma să le fie impusă o taxă de 6,75%, iar pentru cele mai mari de 100.000 de euro taxa va rămâne nemodificată la 9,9%.
Decizia Eurogrupului a provocat temeri că o măsură similară ar putea fi adoptată în alte state din zona euro, subminând încrederea cetăţenilor în sistemul bancar. Dar ministrul olandez de finanţe, Jeroen Dijsselbloem, a dat asigurări că o astfel de evoluţie nu va avea loc în alte ţări. ‘Este cu certitudine exclus, nu este necesară o taxă excepţională în alte state’, a afirmat Dijsselbloem în Parlamentul Olandei. Acesta a reafirmat că, din cauza mărimii sectorului bancar din Cipru şi a necesităţilor de recapitalizare, era inevitabil să fie cerut ajutorul celor care au depozite.
Dijsselbloem, care a preluat funcţia de preşedinte al Eurogrupului, a declarat recent că Eurogrupul ia în considerare extinderea scadenţei împrumuturilor acordate Portugaliei şi Irlandei, pentru a le ajuta să revină pe pieţele de capital.
Sursa: Agerpres