Acest buget este mai mult o declaraţie de principiu decât un proiect realist şi are puţine şanse să treacă în Camera Reprezentanţilor, cealaltă jumătate a Congresului, controlată de republicani, comentează sursa citată.

Dar votul de sâmbătă subliniază dorinţa ambelor părţi de a reveni la o activitate normală, după ani de blocaj parlamentar care au redus popularitatea Congresului.

Democraţii, care controlează Senatul, au în vedere în textul lor noi venituri fiscale de circa 1.000 de miliarde în 10 ani – în timp ce republicanii din Cameră doresc scăderea impozitelor. Proiectul democraţilor nu prevede echilibrarea finanţelor publice, în timp ce republicanii promit să elimine deficitul până în 2023.

Mai mult de 100 de amendamente au făcut obiectul votului în Senat şi textul nu a putut fi adoptat decât cu puţin înainte de ora 05.00 (09.00GMT), cu 50 de voturi contra 49, iar patru democraţi au votat ‘nu’ alături de opoziţia republicană.

Camera Reprezentanţilor a adoptat propriul său buget joi şi este puţin probabil ca cele două versiuni să se ‘reconcilieze’, aşa cum cere exerciţiul bugetar care începe.

‘Aceasta nu are niciun impact asupra nimănui (…) pentru că toată lumea ştie că bugetele Senatului şi Camerei nu se vor reconcilia’, a deplâns situaţia senatorul republican John McCain, vineri.

Adevărata provocare a acestui eveniment bugetar nu este de a defini cât va cheltui statul, pentru că această sumă este plafonată printr-o lege din 2011, ci modul în care aceste fonduri vor fi distribuite. Fiecare tabără are priorităţi diferite, notează AFP.
Sursa: Agerpres