Consiliul Concurenţei a demarat, în luna martie, o analiză de piaţă privind serviciile de acces la infrastructura de telecomunicaţii din Bucureşti, a declarat, marţi, vicepreşedintele autorităţii de Concurenţă, Valentin Mircea, la un eveniment privind noile tendinţe pe piaţa telecom.
‘Am demarat o investigaţie utilă de piaţă privind serviciile de acces la infrastructura de telecomunicaţii la nivelul Capitalei pentru a identifica care este puterea şi poziţia de piaţă a fiecărui operator relevant de pe această piaţă. Este o autosesizare deoarece nicio parte a pieţei nu a venit cu date concrete care să ne permită să calculăm cum stau în piaţă. Vrem pe lângă alte aspecte să analizăm poziţia principalilor jucători respectiv cât are Net City, Romtelecom, RCS şi principalii jucători’, a spus vicepreşedintele Autorităţii de Concurenţă.
Acesta a precizat că analiza de piaţă se va finaliza în cel mult un an. Consiliul Concurenţei va veni cu concluzii referitoare la poziţiile operatorilor din piaţă, iar dacă unul dintre ei va avea o putere dominantă care obligă clienţii să aibă acces la servicii cu preţuri ridicate va propune soluţii de reglementare.
‘Dacă va fi o problemă şi există o reţea care va avea o putere dominantă pe piaţă noi noi venim cu soluţii pentru a stimula concurenţa, respectiv cu un mod de a stimula apariţia unei alte reţele cel puţin. Dacă e nevoie vom solicita bariera de intrare, iar în extremis reglementarea tarifului. Concluziile noastre le vom prezenta oricărei instituţii care va avea competenţe, respectiv Primăria Capitalei, Guvernul, ANCOM sau MSI’, a explicat Valentin Mircea.
Conform legislaţiei, poziţia dominantă a unui operator înseamnă că acesta deţine 40% din piaţă.
‘Procentul de poziţie dominată este mai mic pe legea noastră, respectiv 40%, noi îl avem mai coborât de 50% pentru că suntem o economie în formare, dar asta nu înseamnă că ai încălcat legea însă poţi veni cu soluţii ca să prevină anumite conflicte’, a adăugat vicepreşedintele CC.
Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) a sesizat în urmă cu o lună nereguli în relaţiile dintre Netcity – reţeaua metropolitană de fibră optică pentru telecomunicaţii a municipiului Bucureşti şi furnizorii de servicii de Internet din Bucureşti, semnalând Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi cauzate de poziţia de monopol în care se află Netcity Telecom, dar şi de lipsa unui control prin care să fie verificate serviciile auxiliare şi tarifele suplimentare.
‘Prin dreptul de concesiune pe o perioadă de 49 de ani, Netcity Telecom apelează la practici abuzive, de monopol, precum perceperea de preţuri diferenţiate pentru elemente de infrastructură de reţea identice, aplicarea în mod nejustificat de tarife abuzive pentru servicii suplimentare, incluse în mod normal în serviciul de închiriere a infrastructurii Netcity şi încălcarea legilor şi a obligaţiei de consultare prealabilă cu autorităţile competente’, a anunţat ANISP.
ANISP consideră că este necesară intervenţia autorităţilor în scopul clarificării situaţiei şi a aspectelor legate de reglementarea tarifelor practicate de către Netcity Telecom şi aplicarea, după caz, a eventualelor corecţii, în măsura competenţei care revine fiecărei autorităţi conform legii. Totodată, ANISP apreciază că se impune anularea oricăror taxe abuzive care nu au fost reglementate în mod concret în contractul de concesiune, respectând procedurile şi condiţiile legale.
Asociaţia a cerut ANCOM să fixeze un tarif de cel mult 30 euro/km de reţea, pentru operatorii de Internet, deşi aceştia trebuiau să plătească către Netcity un tarif de 85 euro/km.
‘În contractul de concesiune semnat acum patru ani, operatorii de Internet trebuia să plătească către Netcity un tarif de 85 euro/km. Prin introducerea unor taxe abuzive, cum ar fi cele de branşament, supraveghere sau intervenţii, s-a ajuns în situaţia în care un operator este nevoit de fapt să plătească 185 euro/km, ceea ce aduce majoritatea firmelor din domeniu în pragul falimentului’, a afirmat Mihai Bătrâneanu, preşedinte ANISP, la finele lunii februarie.
Acesta a precizat că în Bucureşti se confruntă cu o situaţie de monopol, deoarece nu mai există alte spaţii – cu excepţia trotuarelor ce aparţin municipalităţii – unde ar putea fi introduse cablurile subterane.
Din datele ANISP, reţeaua Netcity se întinde la ora actuală cu aproximativ 500-600 de km la nivelul Capitalei, lucrările desfăşurându-se în continuare.
Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a precizat marţi că analizează solicitările şi documentele depuse în ultimele două luni de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, dar şi de Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP), cu privire la exploatarea Netcity, un document de 12.000 de pagini şi urmează să ofere un răspuns până la jumătatea anului.
Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor este o organizaţie profesională neguvernamentală şi nonprofit, constituită în 2001, din iniţiativa a 12 dintre cei mai mai importanţi furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care EuroWeb, Orange, GTS Telecom, Vodafone, INES.
Sursa: Agerpres