Bursa de Valori a intrat în „perioada“ cipriotă în aceste zile, cu o evoluție a cotațiilor în funcție de deznodământul din Cipru. Totuși, printre puținele creșteri mai semnificative s-a aflat chiar acțiunea Bursei de Valori București (BVB), care a convocat acționarii pentru aprobarea distribuirii unui dividend brut de 1,1198 lei/titlu și reducerea capitalului social cu 7,68 milioane lei (10% din total), urmând ca banii să fie distribuiți tot acționarilor. Reducerea de capital social până la 69,06 milioane lei se va face prin scăderea valorii nominale a acțiunilor, în prezent de zece lei.
Dar nu aceasta este principala „știre“ de pe piața de capital în perioada curentă, ci lupta pentru conducerea societăților de investiții financiare (SIF), care au alegeri pentru locurile din consiliile de administrație. SIF-urile sunt și anul acesta la mare căutare printre investitori, după ce au anunțat din nou dividende generoase. De altfel, politica de dividende, orientată către acționari, a permis SIF-urilor să crească mult peste media BVB anul trecut, mai exact peste 30% pentru BET-FI, indicele SIF-urilor și al Fondului Proprietatea, față de circa 20% pentru indicele compozit BET-C.
Război pentru controlul SIF Moldova
Cel mai disputat SIF este Moldova (SIF2), care este și cel mai lichid dinte cele cinci companii financiare. Societatea a reușit, în ultimii ani, să își îmbunătățească structura portofoliului, ajungând, în prezent, ca doar 3,5% din totalul activelor să fie reprezentat de participații la companii nelistate și, implicit, greu de valorificat. Valoarea acțiunilor de la companii listate însumează 83% din total, active nete care se ridică la 1,17 miliarde lei. Capitalizarea la zi a SIF2 este de 773 milioane lei, ceea ce arată că titlurile se încă tranzacționează cu un discount de circa 30%.
Dividendul propus pentru acest an este de 0,17 lei pe acțiune, cu 23% mai mic decât cel din anul anterior. Dar și profitul este mai mic decât cel din 2011, fiind situat la 137 milioane lei, în scădere cu aproximativ 29%. Randamentul dividendului se menține însă la peste 10%, raportat la prețul acțiunii din ultimele luni. Compania deține și depozite bancare de 88,3 milioane lei.
Nu mai puțin de 21 de persoane s-au înscris în cursa pentru șefia SIF Moldova, printre care și persoane cunoscute în spațiul public. Președintele CA al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, fiul deputatului Viorel Hrebenciuc, Andrei, fondatorul grupului RTC, Octavian Radu, fostul comisar CNVM Bogdan Chetreanu, șeful biroului din București al Deutsche Bank, Mihai Andrei Ionescu, sunt doar câțiva dintre cei care candidează pentru unul dintre cele șapte locuri în CA SIF Moldova. La aceștia se adaugă nume cunoscute dintre brokeri sau administratori de investiții, precum Mihai Chișu, Florin Cazan, Radu Hanga, Cătălin Jianu sau Iulius Apostolache.
Miza și pe lichidități
Miza luptei pentru conducere este mare şi se ridică la un total de peste 6,5 miliarde lei în activele totale nete pentru cele cinci SIF-uri. De conducerea din următorii patru ani va depinde dacă societățile vor continua să vândă participații din portofoliu și să ofere banii obținuți astfel acționarilor. Pe de o parte, este normal ca acționarii să ceară protifuri cât mai mari și o parte directă din aceste câștiguri, vânzarea de active fiind și o modalitate de reducere a ecartului dintre valoarea unitară a activului net și valoarea de piață. Pe de altă parte, însă, cu cât participațiile SIF-urilor sunt mai mici și neimportante, cu atât se diminuează și interesul investitorilor pentru titlurile societăților.
Dar până la vânzarea de active, în discuție vor intra sumele pe care SIF-urile le au în conturi bancare, cu un total de aproape 464 milioane lei. Societatea cu cea mai mare sumă în bănci este SIF Muntenia, cu 202,9 milioane lei. SIF Muntenia este însă și cea mai dezbinată societate dintre cele cinci, din cauza unui război între acționarii „revoluționari“ și administratori, început în urmă cu un an. O luptă care s-ar putea încheia într-un mod total surprinzător: preluarea controlului, indirect, de către SIF Banat-Crișana, prin cumpărarea SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia.
Indiferent care va fi rezultatul, vom afla după întrunirile AGA. Anul se anunță a fi oricum interesant pentru cele cinci SIF-uri, având în vedere schimbările de conducere care se prefigurează. Viitorul însă nu sună foarte bine pentru SIF-uri.
Politica de dividende susține prețurile de tranzacționare pe termen scurt, dar va avea un impact negativ asupra valorii SIF-urilor pe termen lung.
Raport de cercetare realizat de BCR
6,5 miliarde lei este valoarea totală a activelor nete ale celor cinci SIF-uri, companii aflate în perioada întrunirilor AGA și a alegerilor de CA.