Astfel, investițiile în educație au scăzut în opt dintre cele 25 de state membre evaluate ca parte a unui studiu al Comisiei Europene privind impactul crizei asupra bugetelor pentru învățământ începând din 2010.
Ministerul Educaţiei Naţionale a solicitat pentru anul 2013 un buget de 8,5 miliarde lei, în creştere cu 6,59% faţă de execuţia preliminată pe 2012, însă a primit doar 4,2% din PIB.
Investiţiile au scăzut cu peste 5% în Grecia, Ungaria, Italia, Lituania și Portugalia, în timp ce în Estonia, Polonia, Spania și Regatul Unit (Scoția) s-au înregistrat scăderi de 1 până la 5 %. Cu toate acestea, cinci state membre și-au crescut cheltuielile pentru învățământ cu peste 1 %: Austria, Danemarca, Luxemburg, Malta și Suedia, precum și zona germanofonă din Belgia. Germania și Țările de Jos nu au furnizat date pentru perioada începând din 2010.

În ceea ce priveşte cheltuielile unele state au crescut bugetele într-un an pentru ca apoi să le scadă în următorul sau invers. Belgia (comunitatea francofonă), Cipru, Letonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Slovenia și Regatul Unit (Țara Galilor) și viitorul stat membru Croația au mărit bugetul alocat educației în perioada 2010-2011, dar l-au redus apoi în perioada 2011-2012. În Bulgaria, Republica Cehă, România și Slovacia, situația a fost inversă, bugetele pentru învățământ scăzând în perioada 2010-2011, ca să crească în perioada următoare.

"Este o perioadă dificilă pentru bugetele naționale, dar avem nevoie de o abordare coerentă a investițiilor publice în educație și formare profesională, pentru că acestea sunt esențiale pentru viitorul tinerilor noștri și pentru o redresare economică durabilă pe termen lung. Dacă statele membre nu reușesc să investească în mod corespunzător în modernizarea educației și a competențelor, vom rămâne și mai mult în urma concurenților noștri la nivel mondial și va fi și mai greu să combatem șomajul în rândul tinerilor", a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Studiul mai arată că în 2011 și 2012, salariile și indemnizațiile profesorilor au fost reduse sau înghețate în 11 țări (Bulgaria, Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia și Spania). Salariilor profesorilor reprezintă peste 70 % din bugetele pentru învățământ.

Reducerea bugetelor a dus, de asemenea, la reducerea personalului didactic în 10 state membre (Bulgaria, Cipru, Estonia, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, România și Regatul Unit). În egală măsură cu impactul crizei, și scăderea numărului de studenți a fost un factor determinant pentru reducerile de personal.

Studiul a fost elaborat la solicitarea Comisiei de către rețeaua Eurydice, care cuprinde 40 de unități naționale situate în 36 de țări [27 de state membre ale UE, Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, ca membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), Turcia, Croația, Serbia, Muntenegru și fosta Republică iugoslavă a Macedoniei].