O piaţă a muncii solidă, precum şi evoluţii pozitive ale salariilor în ţările ce constituie nucleul zonei Euro din jurul Germaniei sunt argumente pentru creşterea consumului privat. „Scăderea ratei inflaţiei în 2013 va permite o creştere a venitului real. Cu toate acestea, efectele creşterii veniturilor vor putea fi simţite abia din 2014”, a declarat Brezinschek. Prognozele referitoare la evoluţia PIB-ului în Zona Euro par pesimiste la prima vedere, indicând o performaţă negativă ce se încadrează în prognoza de minus 0,1 la sută, întrucât în prima parte a anului vom vedea mai multă prudenţă. În general, tendinţa în următoarele 12-18 luni ar trebui să fie una crescătoare. Probabil că divergenţele înregistrate în activitatea economică din Zona Euro vor mai continua. Reducerile bugetare implementate în SUA în luna martie se încadrează în proiecţiile analiştilor noştri de creştere a PIB-ului cu 1,5 la sută în 2013.
În ceea ce privește evoluția economiei românești, economistul șef al Raiffeisen Bank România, Ionuț Dumitru, a declarat: "Ne așteptăm la o creștere economică relativ modestă în prima parte a anului 2013, o accelerare fiind posibilă în a doua parte a anului, condiționată însă de revenirea economiilor europene. Creșterea economică în anii următori depinde în mare măsură de absorbția fondurilor UE și de progresele în materie de reforme structurale. În ceea ce privește cursul de schimb, ne așteptăm la o stabilitate a acestuia în 2013 în intervalul 4.4-4.5 euro/leu, evoluția acestuia fiind condiționată de doi factori determinanți: evoluțiile de la nivelul zonei euro și impactul acestora asupra apetitului la risc și evoluțiile la nivel local, în special cele legate de relația cu FMI."
Lichiditatea la nivel global – benefică pentru climatul investiţional
Creşterea remarcabilă a preţurilor titlurilor de valoare din primele luni ale lui 2013 a dus la depăşirea unor indici de piaţă. Lichiditatea la nivel global este benefică pentru climatul investiţional, la fel şi redresarea economică asteptată în a doua jumătate a anului. Atâta timp cât principalii indicatori nu se deteriorează, aşa cum s-a întâmplat în 2012, evoluţia pozitivă a preţurilor va continua. Randamentele obligaţiunilor corporative ar trebui să rămână la cele mai scăzute niveluri. Factorii de risc rămân formarea unui nou guvern în Italia, viitorul model de business al Ciprului, precum şi rezistenţa la reformă din Franţa.
Evoluţia euro/dolar
Încă de la începutul anului, fluctuaţiile înregistrate de rata euro/dolar au fost determinate în principal de criza datoriilor din ţările din Zona Euro. „Imediat ce se va instala un nou guvern, aversiunea faţă de risc manifestată pe pieţe va scădea din nou. Prin urmare, diferenţa de curs se va micşora din nou. În acest caz, euro va câştiga teren, mergând către o rată de 1,35 faţă de dolar. Faptul că în Italia nu s-a ajuns la nicio înţelegere referitoare la instituirea unui nou guvern rămâne un risc rezidual”, menţionează raportul de strategie al Raiffeisen Resarch pentru al doilea trimestru al anului 2013.
Creştere în ECE – doar în a doua jumătate a anului
Eforturile generalizate de consolidare a bugetelor şi creşterea modestă a venitului real au limitat cererea populaţiei în ECE pe o perioadă destul de lungă. În prezent, ratele de creştere înregistrate de PIB în regiune au ajuns şi ele, cu mici excepţii, în zona de avarie. În timp ce majoritatea ţărilor din Europa Centrală (EC) şi Europa de Sud-Est (ESE) au de suferit de pe urma anticipatei contracţii a economiei, ţările din zona CIS raportează în continuare rate pozitive de creştere. Recesiunea înregistrată în multe din ţările din Zona Euro afectează în mod serios exporturile nete. „O creştere mai consistentă în zona ECE va începe doar în a doua jumătate a anului. În Austria, o uşoară îmbunătăţire se va înregistra probabil doar din al doilea trimestru”, a declarat analistul şef Brezinschek.
Previziunea privind evoluţia PIB în ECE pentru 2013 este de 2,0 la sută (anul precedent: 2,0 la sută). Pe regiuni, EC 0,5 la sută (anul precedent: 0,6 la sută), ESE 0,9 la sută (anul precedent: -0,3 la sută) şi CSI 2,8 la sută (anul precedent: 3,1 la sută). Comparativ cu Zona Euro: previziunea privind rata de creştere a PIB pentru 2013 este de +0,1 la sută (anul precedent: -0,5 la sută). În Austria, rata de creştere a PIB va rămâne la 0,5 la sută. Exporturile (+1,9 la sută) şi investiţiile (+0,9 la sută) vor reprezenta primele impulsuri în acest an.