Mai exact, prețul biletului de avion are la bază numărul de kilograme pe care pasagerul le are. La propriu. Noua politică a companiei taxează greutatea pasagerului (greutatea persoanei + a bagajelor), notează Washington Post. ”Ne păstrăm corectitudinea taxând pasagerul doar pe cât cântărește. El este stăpânul prețului său, el decide cât de mult sau cât de puțin biletul său va costa. Plătești pentru tine și bagajul tău. Simplu”, spun reprezentanții companiei.
Zborurile către Samoa sunt operate cu avioane Cessna 172 și BN2 (Britten Norman). Acestea sunt aeronave mici, configurate până la 10 locuri. Sunt, de asemenea, foarte limitate la numărul de kilograme ce pot fi cărate, în comparație cu marile avioane.  Aceste limite de greutate și locuri crează un scenariu în care îmbarcarea pasagerilor și a bagajelor lor reprezintă o adevărată provocare.
Samoa Air schimbă regulile jocului, dând un preț fix fiecărui kilogram (tariful variază în funcție de distanța până la destinație).  Astfel, tariful este de  0,93 – 1,06 dolari.  Din păcate, pasagerii nu au altă opțiune pentru această destinație, astfel încât sunt forțați să plătească după această nouă metodă de calcul.  
Până una alta, nicio companie aeriană nu pare a urma modelul Samoa Air. Momentan.