SUA nu este singura țară din lume care are probleme cu greutatea. Obezitatea reprezinto o problemă ce se accentuează în toată lumea.
Indexul de masă corporală (BMI – body masss index) reprezintă greutatea raportată la înălțime și care, chiar dacă fluctuează, rămâne un instrument pentru analiștii din sănătate care avertizează cu privire la extinderea obezității în rândul statelor lumii.
Despre adulții cu un BMI între 18,5 și 24,9 se spune că au corpul ideal pentru înălțimea lor, în timp ce despre cei cu un BMI între 25 și 29,9 se spune că sunt mai grei decât este normal pentru înălțimea lor.
Publicația Fast Company a prezentat mai multe grafice pentru a evidenția problema obezității la nivel mondial. Când a venit vorba de greutate medie pe fiecare țară, în dreptul ”normalității” s-au aflat doar țări precum Somalia, Afghanistan, Kenia, Zambia, Burkina Faso, Togo – state cu o populație pe care o considerăm subnutrită. Pe această listă însă, se află și 2 țări europene: România (BMI 24,7) și Franța (BMI 24,9).
Cele mai multe țări europene se află în zona cu un BMI mediu de 25 până la 26,9, iar pe această listă sunt state precum Austria, Finlanda, Portugalia, Spania, Bulgaria etc. Un semn că aceste populații încep să se confrunte puternic cu probleme de greutate.
Tot ce depășește un BMI de 30 bifează obezitate. Chiar dacă niciun stat nu a depășit media de 30, multe se apropie. Țările cu probleme la acest capitol sunt, totuși, numeroase. Printre aceste se numără Statele Unite ale Americii, Kuweit, Argentina, Marea Britanie, Germania, Grecia, Australia sau Emiratele Arabe.
La nivel mondial, rata obezității s-a dublat din 1980 încoace, iar faptul că populația multor țări este peste limita normală de greutate este îngrijorător.