Statistici ale Uniunii Europene (UE) dezvăluie totodată că în Marea Britanie există cea mai mare inegalitate în materie de bogăţie din Europa. Cifrele, publicate de organismul de informaţii statistice al UE, Eurostat se referă la PIB-ul din întreaga UE pentru 2010 şi valoarea bunurilor şi serviciilor produse în fiecare ţară pe cap de locuitor.

Luând 100% drept medie a PIB-ului UE în toate cele 27 de state membre, Ţara Galilor ca întreg are un PIB pe cap de locuitor de 81%. Dar, în timp ce „East Wales” a reuşit să atingă media de 100%, „West Wales” şi „Valleys” au stagnat la 70%, cea mai mică cifră din Marea Britanie. Cea mai mare, pentru „Inner London”, a fost de 328%.

Cu 70%, „West Wales” şi „Valleys” sunt mai sărace decât părţi din Bulgaria, România şi Polonia şi decât Republica Cehă (80%), Slovenia (84%) şi Slovacia (84%) – ţări care au făcut parte din blocul comunist al Europei de Est care s-a prăbuşit în urmă cu peste 20 de ani.

Cifrele PIB-ului au generat o dispută între Partidul Ţării Galilor (Plaid Cymru) şi guvernul laburist galez. „Aceste cifre şocante confirmă încă o dată ca statul britanic este cel mai inegal din punct de vedere al bogăţiei în întreaga Europă”, a declarat purtătorul de cuvânt al trezoreriei Plaid, Jonathan Edwards.

”Circumscripţia mea Carmarthen Est şi Dinefwr din West Wales şi regiunea Carmarthen East au o cifră a PIB-ului care este de 70% din media UE, în timp ce Inner London are un uimitor 328%”, a afirmat Edwards. „West Wales şi Valleys sunt comparabile cu unele regiuni din fostele ţări comuniste din Europa de Est. Este important să ne amintim că aceste cifre sunt pentru 2010 – care a fost sfârşitul mandatului guvernului laburist. După 13 ani la putere nu a făcut nimic pentru a aborda inegalitatea regională masivă în materie de bogăţie şi în mod clar a eşuat în îndatorirea sa istorică de a redistribui bogăţia”, a subliniat el.

”Guvernul format din conservatori şi liberal democraţi continuă munca acolo unde au încetat-o laburiştii şi nu face nimic pentru a redistribui în mod serios bogăţia şi oportunitatea economică dincolo de Londra şi de South East England. Economia din Ţara Galilor şi alte economii ale statului britanic au suferit un eşec din cauza politicilor economice ale partidelor de la Londra, care continuă să se focalizeze pe finanţare mare”, a mai afirmat Edwards.

Edwards a relevat că datorită lui Ieuan Wyn Jones, ministrul economiei din partidul Plaid în mandatul coaliţiei dintre laburişti şi Plaid care a condus Ţara Galilor din 2007 până în 2011, performanţa economică a provinciei au arătat o mică creştere în 2011, când au fost date publicităţii cifrele de către Biroul Naţional de Statistică, la sfârşitul anului trecut.

”Din cauza servituţii continue a partidelor de la Londra faţă de cultul austerităţii, este probabil să vedem în curând o creştere bruscă în nivelurile de inegalitate deja foarte mari în materie de bogăţie în Europa. Există, totuşi, speranţă pentru economia galeză şi ea include necesitatea crucială de a transfera prerogative privind crearea de locuri de muncă, aşa cum a recomandat Comisia guvernamentală pentru descentralizare în Ţara Galilor”, a mai spus Edwards, citat de Agerpres.
Sursa foto: WalesOnline