Ciprul nu renunţă la euro

Părăsirea zonei euro de către Cipru ar duce înapoi ţara „cu câteva secole”, crede ministrul cipriot de finanţe, Haris Georgiades, insistând că nu există „un plan B” pentru renegocierea ajutorului internaţional de zece miliarde de euro, transmit AFP şi CNA.

„Nu este luată în discuţie” renunţarea la euro, a afirmat Haris Georgiades (foto)în Comisia de finanţe a Parlamentului Ciprului, care analizează condiţiile ce au dus la solicitarea unui pachet de asistenţă financiară pentru a se evita falimentul ţării.

Ministrul cipriot de finanţe a adăugat: „Este timpul să corectăm greşelile din trecut. Este timpul să achităm nota de plată. Putem cheltui doar ceea ce avem în portofelul nostru. Nu există nici o altă opţiune”.

Economia cipriotă se află într-o situaţie dificilă iar ţara nu are altă alternativă decât să implementeze programul convenit cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI, a avertizat Harris Georgiades.

Referindu-se la recapitalizarea Bank of Cyprus, cea mai mare bancă a ţării, Georgiades a dat asigurări că executivul doreşte ca toate procedurile vor fi finalizate de îndată ce va fi posibil, astfel încât să poată fi numită o noua conducere şi să poată fi relaxat controlul circulaţiei capitalului.

Vorbind mai devreme în faţa Comisiei de finanţe a Parlamentului Ciprului, guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a dat vina pe liderii politici ai ţării pentru severitatea condiţiilor impuse pentru a se evita falimentul ţării.

În schimbul pachetului de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro, Ciprul s-a angajat să reducă cheltuielile, să majoreze taxele şi să revizuiască drastic mărimea sectorului său bancar. Planul prevede închiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă cipriotă, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei „good bank”, cu active viabile.

Condiţiile finale din pachetul de asistenţă financiară reprezintă „o decizie politică” iar Banca Centrală a Ciprului are „responsabilitatea instituţională a rezolvării situaţiei dureroase” în care se află ţara, a declarat Panicos Demetriades.

„Sunt reforme fără precedent pentru sistemul bancar cipriot şi este de aşteptat să provoace reacţii. Respect şi înţeleg oamenii şi dificultăţile cu care se confruntă”, a adăugat guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului.

Depozitele de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde 37,5% în bani ce vor fi convertiţi în acţiuni bancare, potrivit unui comunicat publicat de Banca Centrală a Ciprului. Într-a doua etapă, deponenţii ar putea pierde încă până la 22,5%, în funcţie de ceea ce experţii stabilesc că este necesar de făcut pentru a sprijini rezervele băncii. Experţii vor avea la dispoziţie în acest sens 90 de zile.

Conform acordului, Ciprul a închis a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, iar activele sale viabile vor fi transferate la Bank of Cyprus.

Sursa: Agerpres