Egiptul ar putea cere Fondului Monetar Internaţional (FMI) majorarea împrumutului de 4,8 miliarde de dolari solicitat anterior, pentru a putea să acopere deficitul bugetar în creştere, a declarat miercuri ministrul egiptean al planificării, Ashraf El-Araby, potrivit Reuters.
”Este foarte posibil să cerem majorarea împrumutului dar până în prezent negociem pentru suma de 4,8 miliarde de dolari”, le-a declarat reporterilor Ashraf El-Araby în timpul vizitei în Qatar. Acest stat a acordat Egiptului cinci miliarde de dolari în credite şi granturi iar Cairo încearcă să obţină sprijin suplimentar din Qatar.
O delegaţie a FMI este în prezent la Cairo pentru discuţii cu oficialii egipteni, iar Ashraf El-Araby este unul dintre miniştrii care iau parte la aceste discuţii. El-Araby a anunţat că executivul are ca obiectiv obţinerea unui deficit bugetar de 9,5% din PIB în anul fiscal care se încheie în luna iunie.
La începutul acestei luni, ministrul egiptean de Finanţe, Al-Mursi Al-Sayed Hegazy, a dezminţit că autorităţile de la Cairo au solicitat o majorare, după ce un înalt oficial de la FMI a declarat că volumul programului de finanţare destinat Egiptului ar putea fi majorat, dacă Egiptul va cere acest lucru.
În luna noiembrie a anului trecut, autorităţile de la Cairo au ajuns la un acord preliminar cu FMI pentru un împrumut de 4,8 miliarde de dolari, însă ratificarea acordului a fost suspendată din cauza instabilităţii politice interne.
Între timp, situaţia economică a Egiptului s-a înrăutăţit în condiţiile în care deficitul bugetar a crescut, lira egipteană s-a depreciat cu aproape 10% în raport cu dolarul, iar rezervele valutare au continuat să scadă ajungând la 13,4 miliarde de dolari la finele lunii martie, mai puţin decât suma necesară pentru a acoperi importurile pe trei luni.
Potrivit regulilor interne ale FMI, volumul împrumuturilor care pot fi acordate statelor membre depind de cota pe care o deţin în capitalul Fondului. Însă dacă sprijinul acordat de FMI pentru Maroc şi Iordania poate fi utilizat drept precedent, atunci Egiptul ar putea beneficia de un credit mult mai mare. Anul trecut Marocul, a cărei cotă la FMI este mult mai mică decât cea a Egiptului, a primit o linie de credit preventivă de 6,2 miliarde de dolari, echivalentul a 700% din cota sa. Iordania, a cărei cotă la FMI este de cinci ori mai mică decât cea Egiptului, a primit un credit de două miliarde de dolari.
Însă mărimea sprijinului financiar oferit de FMI depinde şi de reformele economice, precum şi de evaluările Fondului privind riscul de implementare. În luna decembrie a anului trecut, autorităţile egiptene au refuzat să implementeze o majorare a taxei pe vânzări, care potrivit oficialilor este o precondiţie pentru un împrumut FMI. De asemenea, diplomaţii sunt de părere că fără un consens politic larg va fi greu pentru guvernul condus de Frăţia Musulmană să introducă măsuri economice nepopulare, mai ales având în vedere perioada de dinaintea alegerilor parlamentare. (Sursa: Agerpres)