Producătorul de minereu de fier African Minerals, controlat de omul de afaceri român Frank Timiş – care a obţinut anul trecut o infuzie de capital de 1,5 mld. dolari de la o fabrică de oţel din China, este interesat să atragă noi finanţări din ţara asiatică pentru extinderea unei mine, programată pentru 2016.
„Avem o serie de opţiuni“, a anunţat ieri Keith Calder, CEO-ul African Minerals, cu referire la un plan de dezvoltare ce necesită investiţii de 2,1 mld. dolari. „Avem oportunitatea de a ne angaja într-un împrumut în trepte, care va fi probabil o combinaţie între bănci chineze şi din Vest“.
African Minerals a început transportul naval de la mina din Tonkolili în noiembrie 2011 şi a anunţat că se aşteaptă să ajungă la o producţie anuală de 20 milioane de tone metrice în acest trimestru.
Compania şi-a făcut publice şi primele prognoze cu privire la exporturile din acest an, estimate la 13 milioane de tone până la 15 milioane de tone. Estimările „sunt cu mult peste aşteptările pieţei“, potrivit lui Seth Rosenfeld, analist în cadrul Jefferies Group, care prognoza un nivel de 12 milioane de tone.
Compania lui Timiş are nevoie de circa 1,5 mld. de dolari, care să se adauge celor 500 mil. dolari de care dispune deja, pentru a-şi finanţa expansiunea, cunoscută drept Pepel, ce va creşte capacitatea de producţie la 35 milioane de tone, conform lui Miguel Perry, directorul financiar al grupului african. Shandong Iron & Steel Group din China controlează 25% din mina din Sierra Leone.
„Există interes din zona chineză pentru finanţarea acestui proiect. Asta demonstrează trăinicia parteneriatului şi beneficiile relaţiei cu Shandong“, a menţionat Perry.
African Minerals a produs anul trecut 5,1 milioane de tone şi a transportat 4,3 milioane de tone, ridicând vânzările companiei la 242 mil. dolari. Compania a afişat o pierdere operaţională de 225,6 mil. dolari, de la 41,5 mil. dolari, cât era în 2011. În această sumă este inclusă şi amenda de 51,1 mil. dolari obţinută ca urmare a încălcării acordului cu partenerul chinez, referitor la neîntrunirea ţintelor de vânzări şi producţie. Compania caută să îşi recupereze pierderile din reducerea furturilor de combustibil, care produc o pagubă estimată la 18 mil. dolari.
Frank Timiş ocupă pentru al doilea an consecutiv prima poziţie în TOP 300 Capital cu o avere estimată la 1,7-1,75 mld. euro.
SURSA: Bloomberg