”Acest concept de reorganizare conține explicații de ordin economic pentru fiecare punct în parte, dar, în același timp suntem deschiși la orice plan propus de oricare dintre părțile implicate”, spune Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România.
Situația financiară extrem de dificilă în care se găsește compania în momentul actual, face ca Oltchim să nu dispună de banii necesari pentru desfășurarea activității curente. De asemenea, Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al companiei, a declarat public că în scurt timp furnizorii vor sista livrarea de materie primă și energie electrică, fapt ce va duce la închiderea secțiilor care mai funcționează în prezent.
“Această situație ne-a impulsionat să venim cu propria variantă de reorganizare. Bineînțeles că suntem gata să ascultăm și să acceptăm – dacă vom considera că este mai fezabil decât cel propus de noi – orice alt plan ce vizează restructurarea și, implicit, salvarea companiei”, a adăugat Wojcieh Zaremba.

Conceptul de reorganizare realizat de PCC cuprinde toate părțile componente ale Oltchim, precum și Arpechim, Divizia Petrochimie. În ceea ce privește raportul privind cauzele care au generat insolvența, elaborat de către administratorul judiciar, PCC SE consideră că acționarii Oltchim trebuie să fie informați dacă se intenționează concretizarea soluțiilor de reorganizare propuse în raport și în ce mod vor fi acestea implementate.

“În acest moment trebuie să ne concentrăm exclusiv asupra unor măsuri cât mai eficiente și mai rapid de implementat, pentru a evita închiderea definitivă a societății. Una dintre aceste măsuri este, în opinia noastră, înființarea unui comitet special care să aibă ca scopuri: identificarea posibilităților de redresare a societății, consilierea adminsitratorului special cu privire la administrarea societății în perioada de insolvență și redactarea planului de reorganizare, în baza informațiilor puse la dispoziție de societate”, a concluzionat reprezentantul PCC în România.

PCC propune următoarea structură a comitetului: președinte, administratorul special al societății, Bogdan Stănescu, iar membrii: directorul general, Mihai Tălpășanu, toți directorii executivi ai Oltchim, reprezentantul principalului acționar minoritar, Wojciech Zaremba și un reprezentant al altui acționar minoritar, Cristian Duțescu. Structura finală a comitetului ar urma să fie votată în timpul Adunării.

Părțile interesate vor putea, prin intermediul acestui comitet, să le pună la dispoziție administratorului judiciar și altor participanți la procedura insolvenței, expertiza lor în industria petrochimică sau în restructurarea societăților cu o situație financiară dificilă.