Chiar dacă România o rată de absolvire de studii superioare de 20,4%, sub ținta de 40% propusă de UE, piaţa muncii din România pare "croită" pentru cei care au deja o diplomă de absolvire în buzunar, deşi cei cu studii medii, specializaţi tehnic în liceu sau gimnaziu sunt foarte căutaţi în ultimii ani.
La ultima Bursă Generală a Locurilor de Muncă, organizată de ANOFM în urmă cu mai puţin de o saptămână, "vedeta" ofertelor pentru cei fără studii superioare a fost cea de confecţioner îmbrăcăminte, iar cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în domeniul fabricării de îmbrăcăminte.
Cine îi angajează? Chiar dacă impresia generală este că industria este "pe butuci" în România, privaţii au mai reuşit să mişte lucurile în acest sens: industria textilă este susţinută de peste 15 producători mari, care au construit fabrici în toată ţara. De pildă,retailerul H&M colaborează cu 22 de fabrici din România, majoritatea din zona Moldovei, pentru producţia hainelor. Dacă aici se ocupă uşor locurile de muncă, datorită unei forţe de muncă ieftine, nu acelaşi lucru se poate spune despre meseriile de lăcătuş mecanic, sudor, prelucrător prin aşchiere, operator CNC sau strungar, pentru care forţa de muncă este deja îmbătrânită. Pentru că liceele vocaţionale sunt foarte puţine, învăţământul tehnic nu a mai dat noi meseriaşi de care este atâta nevoie atât în companiile din industrie.
"Până în 1989, România a avut un sistem educaţional foarte bun, care a fost, din păcate, distrus. Acest sistem asigura necesarul de personal pentru economie şi pentru serviciile din România. În prezent, după 20 de ani, nu mai avem muncitori. Din industria pe care o avea judeţul Cluj în 1989, la ora actuală mai există doar 9%, atât ca număr de salariaţi cât şi ca producţie industrială realizată. Vârsta medie a salariaţilor din industrie este azi de 55 de ani. Sudori, fierari, betonişti, dulgheri, vopsitori, prelucrători prin aşchiere, electricieni, zidari, etc. nu se mai mândresc azi, în România, cu aceste meserii. După 1990 s-a înrădăcinat mentalitatea că dacă nu ai facultate este o ruşine. Iar dezvoltarea învăţământului superior, cu atât de multe universităţi private, nu a fost deloc un câştig", spuhea în urmă cu câteva luni preşedintele UGIR 1903, Petre Turc.
Următoarele locuri de muncă oferite de ANOFM şi pe site-urile de recrutare sunt pentru muncitori necalificaţi, agenţi de securitate, operatori, şoferi, agenţi vânzări, dulgheri, zidari şi manipulanţi.