După aproape două săptămâni de negocieri la Cairo, misiunea FMI condusă de Andreas Bauer a dat marţi publicităţii un comunicat în care precizează că au fost făcute unele progrese, în special cu privire la eforturile autorităţilor egiptene de a reduce subvenţiile la combustibili şi a creşte baza de venituri.
„Misiunea a făcut progrese în discuţiile cu autorităţile egiptene cu privire la programul lor economic şi posibilul sprijin financiar de la FMI”, a spus Andreas Bauer. „Discuţiile vor continua cu obiectivul ajungerii la un acord cu privire la un posibil acord stand by în sprijinul Egiptului”, a adăugat reprezentantul FMI.
Este pentru a doua oară în ultimele patru luni când cele două părţi nu reuşesc să ajungă la un acord definitiv. În luna noiembrie a anului trecut, autorităţile de la Cairo au ajuns la un acord preliminar cu FMI pentru un împrumut de 4,78 miliarde de dolari, însă ratificarea acordului a fost suspendată din cauza instabilităţii politice interne.
În schimb, oficialii egipteni au minimalizat eşecul subliniind că discuţiile vor continua săptămâna aceasta la Washington şi că cele două părţi sunt aproape de un acord. ‘Peste două zile vom merge la reuniunea de primăvară şi vom finaliza acolo negocierile”, a declarat ministrul egiptean al Planificării, Ashraf al-Arabi, unul din membrii echipei egiptene de negociere. „Cu toate acestea discuţiile sunt dificile”, a declarat al-Arabi pentru postul de televiziune CBC.
Niciuna din cele două părţi nu a spus de ce nu au reuşit să ajungă la un acord însă analiştii sunt de părere că guvernul de la Cairo nu a vrut să-şi asume riscul unor măsuri nepopulare înainte de alegerile parlamentare aşteptate a ave loc în luna octombrie.
„Nu cred că vom avea o reformă semnificativă înainte de alegeri”, a declarat Samir Radwan, primul ministru egiptean de Finanţe după răsturnarea preşedintelui Hosni Mubarak în 2011. Radwan a fost cel care a negociat un acord de împrumut de 3,2 miliarde de dolari cu FMI, cu mult mai puţine condiţii decât actualul acord, însă puterea militară care conducea atunci Egiptul l-a respins.
Între timp situaţia economică a Egiptului s-a înrăutăţit în condiţiile în care deficitul bugetar a crescut, lira egipteană s-a depreciat cu aproape 10 procente în raport cu dolarul iar rezervele valutare au continuat să scadă ajungând la 13,4 miliarde de dolari la finele lunii martie, mai puţin decât suma necesară pentru a acoperi importurile pe trei luni. Un program cu FMI ar putea debloca alte credite în valoare de 15 miliarde de dolari şi ar îmbunătăţi încrederea investitorilor autohtoni şi internaţionali.
Sursa: Agerpres