Pentru a asigura eficienţa serviciilor şi a evita dumpingul social, Parlamentul European a inclus în propunerea iniţiala a Comisiei standarde minime de calitate şi clauze de siguranţă pentru transferul lucrătorilor.

Parlamentul a votat standarde minime de respectat de către prestatorii de servicii conexe care operează pe aeroporturile europene tranzitate de mai mult de 5 milioane de pasageri. ‘Acestea vor include, de exemplu, timpul maxim de aşteptare pentru serviciile de check-in, timpul maxim pentru livrarea primului şi ultimului bagaj, stocul minim de lichid antigel’, a explicat raportorul Artur Zasada (grupul politic PPE).

În propunerea amendată, un minim de trei prestatori de servicii conexe vor opera pe aeroporturile tranzitate de mai mult de 15 milioane de pasageri şi/sau 200.000 de tone de mărfuri pe an, faţă de doi prestatori în prezent.

Deputaţii au introdus unele prevederi sociale care se vor aplica şi subcontractorilor. În cazul în care prestatorii de servicii se schimbă, statele membre se vor asigura că lucrătorii în serviciile aeroportuare conexe sunt transferaţi la noul prestator, contractele colective fiind respectate.

În 2011, 21 de aeroporturi din UE au fost tranzitate de mai mult de 15 milioane de pasageri anual, printre care: London Heathrow, Paris Charles de Gaulle, Frankfurt, Amsterdam Schiphol, Madrid Barajas, München, Roma-Fiumicino, Barcelona, London Gatwick, Paris Orly, Palma de Mallorca, Viena, Düsseldorf, Milano, Stockholm, Manchester, Brussels, Dublin, London Stansted, Berlin Tegel, urmate îndeaproape de Helsinki, Lisabona şi Atena.
Sursa: Agerpres