Contractele de confidenţialitate cu firmele care vor să participe la privatizarea Oltchim vor începe să fie făcute de săptămâna viitoare, existând deja vreo zece propuneri pentru privatizarea combinatului, a declarat joi seară, la un post de televiziune, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
”Oltchim este un caz vechi. Acum îl stabilizăm. După o capacitate de circa 6% în ianuarie, acum suntem la 30% şi de luna viitoare sper să ajungem la 50%. De săptămâna viitoare începem să facem contractele de confidenţialitate pentru firmele care vor să participe la privatizarea Oltchim. (…) Avem deja vreo zece propuneri pentru privatizare. Dar nu poate fi privatizare mai devreme de iunie, pentru că până atunci trebuie să reducem datoriile. Cu 800 milioane de euro datorie, Oltchim nu poate fi privatizat, pentru că nimeni nu va da 800 milioane euro numai să plătească datoriile”, a explicat Vosganian.
Ministrul Economiei a subliniat că Oltchim este ”ipotecat până în dinţi”, deoarece, la cele 800 milioane euro datorie, se mai adaugă obligaţii de mediu şi tehnologice de 200 milioane euro.
În ceea ce priveşte obligaţiile salariale faţă de angajaţi, Vosganian a afirmat că au fost plătite toate, 100% şi vor fi plătite până în luna mai.
”În clipa de faţă toate salariile din trecut au fost plătite, chiar dacă, de la 1 ianuarie 2012 până în prezent, Oltchim a lucrat cu o capacitate medie de 32%. Toate salariile, 100%, au fost plătite şi vor fi plătite până la 1 mai, ceea ce, în mod normal, în economia de piaţă nu se întâmplă. Pentru că am avut un angajament legat de contractele de muncă l-am onorat”, a spus şeful ME, citat de Agerpres.
Acesta a menţionat că, dacă se vor face disponibilizări, persoanele concediate vor beneficia în medie de circa 2.000 de lei salariu pe o perioadă de până la doi ani, ‘un fel de venit de sprijin’, la care se vor adăuga, la masa credală, salariile compensatorii.
”2.000 de lei este mai mult decât salariul mediu pe economie. Încercăm să avem un număr cât mai mic de disponibilizaţi”, a mai afirmat Vosganian.
Guvernul a aprobat, în 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA.