Christine Lagarde: Ciprul nu este un model pentru alte crize

Soluţia adoptată pentru rezolvarea crizei bancare din Cipru ”nu este un model” care va fi aplicat în viitor, a afirmat joi directorul general al FMI, Christine Lagarde, potrivit AGI şi MarketWatch.

Declaraţiile oficialului FMI vin după ce şeful miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogrup), Jeroen Dijsselbloem, a provocat un val de critici atunci când a declarat că programul de sprijinirea Ciprului, inclusiv taxarea depozitelor bancare, ar putea fi repetat în viitor.

Aceste afirmaţii ameninţă să inflameze spiritele într-o problemă care continuă să dividă oficialităţile europene din zona euro – care trebuie să adopte reglementări privind băncile care se confruntă cu dificultăţi. Conform pachetului de asistenţă financiară pentru Cipru, depozitele bancare de peste 100.000 vor fi masiv impozitate.

De asemenea, Christine Lagarde a afirmat joi că actuala redresare ‘în trei viteze’ a economiei mondiale nu este suficientă pentru a crea locuri de muncă. Şeful FMI a cerut măsuri pentru ca economia mondială să se redreseze deplin şi a solicitat Europei să sprijine creşterea economiei.

”Nu este cea mai sănătoasă redresare la care să ne gândim, dar am evitat ce a fost mai grav”, a afirmat Christine Lagarde, lăudând planurile ambiţioase ale guvernului Japoniei pentru stimularea economiei.

De asemenea, şeful FMI a cerut Statelor Unite să elimine izolarea, Chinei să extindă proiectele eficiente de infrastructură şi să ia măsuri pentru stimularea consumului intern, Germaniei să efectueze mai multe investiţii iar Marii Britanii să atenueze duritatea măsurilor de austeritate, dacă creşterea încetineşte.

Statele din zona euro, consideră Christine Lagarde, trebuie să meargă mai departe cu uniunea bancară iar Banca Centrală Europeană încă poate atenua politica monetară.

”Din toate marile bănci centrale ale lumii, BCE este singura care evident încă poate atenua politica monetară”, a spus directorul general al FMI.

Miercuri, Jens Weidmann, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat că Banca Centrală Europeană poate să continue să reducă dobânda de referinţă dacă datele economice justifică o astfel de măsură.

La începutul acestei luni, BCE a decis să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 0,75%, cel mai redus nivel înregistrat de la crearea euro. Cu toate acestea, BCE practică cea mai mare dobândă din rândul marilor bănci centrale.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2013 şi 2014, din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale în SUA şi a recesiunii din Europa, se arată în raportul semi-anual World Economic Outlook publicat marţi.

Astfel, conform celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,3% anul acesta şi de 4% anul viitor, după ce în ianuarie estima o creştere de 3,5% în 2013 şi de 4,1% în 2014. Pentru economiile avansate FMI a înrăutăţit prognoza de creştere la 1,2% în 2013 şi a menţinut la 2,2% estimarea pentru 2014. De asemenea, FMI a revizuit în scădere previziunile pentru economiile emergente, la 5,3% în 2013 şi la 5,7% în 2014. Zona euro ar urma să se contracteze cu 0,3% anul acesta şi să revină la o creştere de 1,1% anul viitor.

Totuşi, FMI susţine că perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătăţit în ultimele luni, pe fondul atenuării riscurilor financiare. De asemenea, FMI a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei Japoniei, datorită politicii monetare agresive adoptate recent, care va duce la un avans mai rapid al economiei şi a majorării inflaţiei.