Potrivit unor informaţii, aproximativ 800.000 de hectare, sau 6% din terenul agricol românesc, s-ar putea afla deja în mâinile unor corporaţii transnaţionale – se arată într-un raport cu tema ”Concentrarea terenurilor, acapararea pământului şi eforturile oamenilor în Europa”, publicat de think-tank-ul internaţional pentru politici progresiste Transnational Institute (TNI), cu sediul la Amsterdam.

În acest caz, Europa este deopotrivă avidă de pământ, un loc de acaparare a terenurilor şi un context al unui astfel de fenomen. Fenomenul este ascuns în spatele imaginii armonioase a aderării României la UE, inclusiv liberalizarea pieţei naţionale pentru cumpărători străini, subliniază raportul.

Ţara este ideală pentru investiţii în terenuri şi produse agro-industriale. Caracteristicile sale naturale o fac potrivită pentru culturile de cereale, zone mari sunt potenţial disponibile, iar terenurile costă mai puţin decât în restul Europei. Zonele rurale sunt abandonate, lăsând în urmă o populaţie locală îmbătrânită şi vulnerabilă, care nu are prea multe alternative decât să accepte sosirea unor corporaţii europene agro-industriale, care se instalează legal, prin închiriere sau achiziţionare de terenuri.

În plus, legislaţia şi sprijinul guvernamental favorizează investitorii la scară largă. Probabil că unele elemente de speculaţie pentru a obţine subvenţiile profitabile ale Politicii Agricole Comune (PAC) a UE reprezintă unul dintre factorii care determină acest fenomen al acaparării. Jumătate din subvenţii au fost primite în 2012 de 1% din fermieri, toţi aceştia având dimensiunea fermei lor de peste 500 de hectare.

Cu toate acestea, legalitatea aparentă este ca o mănuşă de catifea care ascunde agresivitatea pumnului de fier ce conduce fenomenul, consideră raportul. Terenul este confiscat masiv, iar controlul asupra beneficiilor exploatării acestuia, precum şi puterea de a decide cu privire la utilizarea lui sunt monopolizate în mâini private, mai notează raportul. (Sursa: Agerpres)