«Nu am avut până acum nicio firmă cu probleme, dar am investit acum într-o firmă cu probleme. Am însă certitudinea că pot face diferența la această companie, dacă procesul va fi transparent», spune Gheorghe Iaciu. Potrivit afirmaţiilor sale, prima Adunare Generală a Acționarilor (AGA) Impact, la care Iaciu va participa în calitate oficială de acționar, cea din 26 aprilie, va fi importantă pentru viitorul companiei.

Compania de real estate este într-o situație critică „și elementul-cheie de care avem nevoie, ca investitori, este timpul pe care sperăm să ni-l pună la dispoziție creditorii acestei companii. Probabil, urmează să cerem insolvența. Depinde de programul de revitalizare a acestei companii și de actualii săi creditori“, spune Iaciu, precizând că toate aceste lucruri se vor clarifica în AGA de la sfârșitul săptămânii viitoare.

Gata să aducă bani de acasă

Practic, acționarii vor încerca să negocieze cu Piraeus Bank și National Bank of Greece, principalii creditori ai Impact, un orizont de timp de circa șase luni, care să permită acționarilor revitalizarea companiei. „Dacă băncile vor fi raționale, și nu văd de ce să nu fie, pentru că în planul nostru prevedem să fie plătite în principal dobânzile, dacă vor accepta că programul pe care îl vom prezenta este realist pentru toți cei implicați, va fi bine pentru toată lumea – acționari, creditori, inclusiv pentru beneficiarii viitoarelor locuințe construite de Impact“, precizează Iaciu.

Deși are active suficiente, în special terenuri, firma Impact nu se poate dezvolta din cauza lipsei lichidităților, fapt care o plasează în situația iminentă de a intra în insolvență. La acest blocaj a contribuit, în mare măsură, și investiția de la Cluj, pentru care sunt procese pe rolul instanțelor de judecată și unde Impact are blocate șase milioane de euro. Despre intrarea în insolvență și acceptarea unui plan de restructurare se va putea vorbi oficial, însă, după AGA de la sfârșitul lunii aprilie.

„Nu exclud nici posibilitatea existenței unei infuzii de capital. Chiar cred că, în actuala situație, o soluție reală pentru Impact este atragerea de capital. Este un proces complex. La un SRL este foarte simplu: ai luat decizia, ai scos banii din buzunar și ai finanțat compania. În cazul acesta, probabil, consultanții vor da soluția optimă pentru felul în care se va putea face această infuzie de capital din partea acționarilor. Mai ales că sunt și c]teva procese, litigii, care pot deveni, la un moment dat, executabile și ar putea crea pericole asupra funcționării companiei. Dar sper ca după următoarea AGA să se treacă la o transparență comparabilă cu cea existentă la Fondul Proprietatea“,  conchide Iaciu.

Mișcări de capital

Dorally. În 2012, Gheorghe Iaciu a construit 18.000 de metri pătrați de spații comerciale destinate vânzărilor și depozitelor în sistem en-gross. Până în 2017, Iaciu va mai finaliza 27.000 de metri pătrați de spații comerciale;

Sif-uri.
SIF I a cumpărat acțiunile la SAI Muntenia Invest, care administrează SIF IV, fapt care îl face pe Iaciu să spere că vor exista schimbări calitative de management la SIF IV;