Grupul american Westinghouse (divizie a Toshiba Corp) şi consorţiul MIR 1200, compus din compania rusă Atomstroyexport şi firma cehă Skoda JS, sunt în cursă pentru acest contract în valoare de 8-12 miliarde de euro.
”Ofertele depuse de cei doi concurenţi au nevoie de îmbunătăţiri la toate aspectele. După părerea noastră candidaţii nu şi-au spus ultimul cuvânt în primele lor oferte”, a declarat purtătorul de cuvânt de la CEZ, Ladislav Kriz.
Potrivit acestuia, după evaluarea preliminară a ofertelor, procedură care s-a încheiat la finele lunii martie, în zilele de 3 şi 4 aprilie au demarat negocierile individuale cu cei doi concurenţi. Ladislav Kriz a adăugat că aceste negocieri vor continua în săptămânile următoare, precizând că CEZ s-a angajat să nu dea publicităţii informaţii confidenţiale despre stadiul negocierilor.
Anunţarea câştigătorului contractului ar urma să fie făcută în toamna acestui an iar punerea în serviciu a celor două noi reactoare de la Temelin ar urma să aibă loc în anul 2025. Cu toate acestea contractul final nu va putea fi semnat decât după soluţionarea diferendului dintre CEZ şi firma franceză Areva, care în luna octombrie a anului trecut a fost exclusă de la procedura de licitaţie pentru neîndeplinirea cerinţelor legale.
În prezent, două centrale nucleare, cea de la Temelin şi cea de la Dukovany, asigură aproximativ o treime din producţia de energie electrică a Cehiei. După construirea noilor reactoare de la Temelin ponderea energiei nucleare ar urma să crească la aproximativ 50%, potrivit Agerpres.
CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.