Gin, pentru o primăvară tonică

S-a născut în Olanda, iar la origine era o poțiune din ienupăr care se numea, ca și planta, „jenever“. A fost descoperită mai târziu de soldații englezi care au gustat distilatul de ierburi de la tovarășii lor de arme olandezi în timpul războiului de 80 de ani împotriva spaniolilor. Tot ei l-au botezat atunci „Dutch cou­rage“ sau „gin“, o prescurtare evidentă a numelui său olandez.

A devenit foarte popular în Regat după ce Wilhelm de Orania s-a încoronat rege al Angliei. El a permis oricărui englez să producă gin, și în timpul domniei lui un sfert din gospodăriile din Londra fie îl produceau, fie îl vindeau. Era ușor și ieftin de produs ce-i drept, prin urmare în secolul al 18-lea devenise o băutură mai populară decât berea în Anglia. Doar londonezii consumau în acea perioadă cam 50 de milioane de litri de gin pe an. Iar băutura aceea era de două ori mai puternică decât cea existentă astăzi pe piață.

Tot pentru că era relativ ușor de făcut a fost foarte popular și în America, în anii prohibiției.

Era produs în mai toate gospodăriile, cam cum era și țuica la noi, de unde și numele de „bathtub gin“, care descria pe atunci toate băuturile „casnice“. Ginul a devenit o băutură de bonton odată cu apariția cocktailurilor. Ca și votca sau romul, el este o băutură versatilă, care poate fi combinată cu aproape orice. Dacă ai parte de un gin bun, merită să-l bei doar cu apă tonică, pentru a te bucura din plin de aromele sale.

Aproape întotdeauna mixat

Barmanii o să-ți spună că ginul nu se bea niciodată sec. Iar asta pentru că majoritatea ginurilor pe care le vei întâlni într-un bar sunt foarte seci, iar gheața nu reușește să le îmblânzească deloc.

Probabil cel mai popular cocktail cu gin creat vreodată este Dry Martini, făcut cu un strop de vermut. În sezonul cald, ginul se bea cu apă tonică, cu suc de lămâie (Tom Collins) sau cu lichioruri de fructe (gin slings).

Tipuri de gin

London Dry gin – cel mai întâlnit, sec, folosit în majoritatea cocktailurilor pe bază de gin.

Old Tom gin, Plymouth gin, Sloe gin – versiuni mai dulci sau mai aromate, care se pot bea și nemixate. Lor li se adaugă ginurile mai noi, în care sunt potențate și alte arome în afară de cea de ienupăr, precum Bluecoat (din Philadelphia), unde regăsim pregnante aromele de citrice, Hendricks (din Scoția), unde sunt perceptibile note de castraveți și petale de trandafiri, sau Boudier (din Dijon), cu un adaos de șofran.

Dutch gin – ginul original, care poate fi băut simplu și este făcut după un procedeu de distilare asemănător whisky-ului. Ginul olandez este fie alb și mai light, fie auriu și aromat, după ce a fost pus la învechit în butoaie de stejar.

5 rețete cu gin…

…care se potrivesc de minune cu zilele însorite de primăvară ce ne așteaptă:

Gin sling – este un cocktail foarte popular în Anglia și foarte simplu de făcut. La două părți de gin adaugi o parte zeamă de lămâie, o parte sirop de zahăr, miere sau sirop de agave și câteva picături de bitter de portocale, Campari sau Angostura. Toate ingre­dientele se amestecă într-un vas, apoi se toarnă în pahare umplute pe jumătate cu gheață.

Gin gimlet – este băutura preferată a detectivului Marlowe din romanele polițiste ale lui Raymond Chandler. Rețeta este foarte simplă: la o parte de gin pui o parte sirop de lime. Amesteci și bei cu multă gheață.

Limonadă Devon – la o parte de gin pui o jumătate de parte de lichior de soc, 3 părți de apă tonică și o crenguță de mentă. Ingredientele sunt amestecate bine, apoi sunt puse într-un pahar cu câteva cuburi de gheață.

Raspberry Hound – este o versiune a clasicului Bloodhound (care se face cu căpșuni), dar mie mi se pare că zmeura dă mai multă savoare ginului. Rețeta este simplă: 25 ml vermut dulce, 25 ml vermut sec, 75 ml gin și 6 zmeure coapte. Din aceste cantități veți obține două pahare de băutură. Vermuturile și ginul sunt puse într-un shaker și amestecate bine. Apoi se adaugă fructele, pisate ușor în amestec cu un pisălog sau cu dosul unei linguri. Se adaugă cuburile de gheață și iar se agită shakerul bine.

Gin cu apă de trandafiri
– peste 50 de ml de gin pune zeamă de la o jumătate de lămâie, o linguriță de zahăr-pudră, o linguriță de apă de trandafiri și apă tonică. Primele ingrediente sunt amestecate bine în pahar până se dizolvă zahărul, apoi se adaugă gheață și apa minerală.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.