„La începutul acestui an, bordul de directori al FMI a prelungit programul cu Republica Moldova cu trei luni, pentru a le da autorităţilor timp să ducă la sfârşit acţiunile convenite cu Fondul. Acest termen expiră la sfârşitul lunii aprilie. Trebuie să recunoaştem că de atunci multe s-au făcut, dar nu totul. În plus, unele din acţiunile întreprinse recent de guvern şi aprobate de Parlament vin în contradicţie cu înţelegerile pe care le-am avut”, a declarat Mirzoev, citat de Agerpres.
El a mai adăugat că FMI nu poate continua negocierile cu Chişinăul până când Republica Moldova nu va avea un nou guvern. „Dată fiind şi lipsa unui guvern plenipotenţiar în acest moment, nu putem încheia acest dialog până la expirarea programului. Desigur că asta nu înseamnă că se întrerupe orice cooperare. Dar despre suport financiar vom putea discuta deja doar în cadrul unui program nou, cu un guvern nou”, a adăugat oficialul FMI.
Republica Moldova a semnat cu FMI în ianuarie 2010 un program care prevede acordarea unui credit de aproximativ 570 de milioane de dolari, pentru menţinerea stabilităţii financiare, reducerea sărăciei şi creşterea economică. Finalizarea revizuirii a şasea (ultima n.red) urma să-i permită Republicii Moldova să primească aproximativ 76 de milioane de dolari pentru a-şi consolida rezervele valutare.
Ultima misiune de evaluare, din noiembrie 2012, a menţionat restanţe ce ţin de transparenţa proprietarilor efectivi ai băncilor şi de aprobarea cadrului bugetar pe termen mediu, dar ulterioarele misiuni de evaluare au fost amânate din cauza crizei politice de la Chişinău şi demiterea guvernului la 5 martie.
Sursa: Agerpres