China va achiziţiona 60 de avioane de la firma europeană Airbus, valoarea de catalog a aparatelor comandate ridicându-se la opt miliarde de dolari, transmite BBC.
Este prima astfel de tranzacţie de când Uniunea Europeană a suspendat includerea companiilor aeriene externe în controversata taxă pe emisiile de dioxid de carbon. Anul trecut, Airbus a anunţat că executivul chinez a îngheţat comenzile de avioane din cauza acestei taxe.
Comanda Chinei a fost făcută pentru 42 de modele Airbus 320 şi 18 modele Airbus 330. Tranzacţia face parte din seria de acorduri semnate cu ocazia vizitei preşedintelui francez François Hollande în China.
Bruxellesul vrea să impună oricărei companii aeriene ce are zboruri cu plecarea sau destinaţia în Uniunea Europeană, indiferent de naţionalitatea companiei respective, să achiziţioneze echivalentul a 15% din emisiile lor de dioxid de carbon, respectiv 32 de milioane de tone, în cadrul eforturilor de limitare a efectelor schimbărilor climatice.
Companiile aeriene europene sunt deja integrate în sistemul de schimb de cote de CO2 (ETS), pus în practică din anul 2005. Calculat la preţul actual de opt euro pe tona de CO2, prin această măsură s-ar economisi 256 de milioane de euro în anul 2012, potrivit estimărilor executivului comunitar. Companiile care nu ar respecta prevederile legale europene ar urma să plătească o amendă de 100 de euro pe tona de CO2 şi ar putea fi interzise să opereze în Uniunea Europeană.
Planurile UE nu sunt însă susţinute de 26 dintre cei 36 de membri ai Organizaţiei Internaţionale pentru Aviaţie Civilă (OACI), printre care SUA, Rusia şi China, care au elaborat în luna noiembrie o rezoluţie prin care se cere exceptarea de la plata taxei pe CO2 către Uniunea Europeană.
”În mod evident, China nu va coopera cu UE privind ETS. Asociaţia Transporturilor Aeriene din China, în calitate de reprezentant al companiilor aeriene chineze, se opune ferm practicii europene negative de a obliga unilateral companiile internaţionale să intre în schema ETS”, a declarat anul trecut Chai Haibo, secretarul-general adjunct al Asociaţiei Transporturilor Aeriene din China (CATA). Din CATA fac parte, printre altele, patru mari companii chineze – Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines şi Hainan Airlines
Sursa: Agerpres