Când vine vorba de imprimante 3D, mulți probabil că nu au auzit de așa ceva și nici nu-și pot imagina cum funcționează. Mai interesant este că peste câțiva ani s-ar putea să avem surpriza că “ne vom trage” la imprimantă câte un ficat sau plămân.
Săptămâna trecută a avut loc la New York o expoziție a industriei imprimantelor. Designerii 3D și entuziaștii au putut admira orice tip de imprimantă, de la cele mai banale, cu prețuri de sub 500  dolari, până la masivele mașini comerciale, cu un preț de peste jumătate de milion de dolari. Iar posibilitățile în acest spațiu par a fi infinite.
În cadrul unei prezentări, cei de la Solid Concepts Inc. au subiliniat câteva utilizări ale imprimantelor 3D de care consumatorii obișnuiți nici nu știu că există. Spre exemplu, Solid Concepts a creat prototipuri care să reducă zgomotul motoarelor de avioane, a “printat” un model care a ajutat echipajul unei stații spațiale internaționale să testeze o cale de alimentare a sateliților și a fabricat tancuri de alimentare pentru avioane care pot încăpea în aripă sau în alte locuri strâmte.
Ar putea imprimantele 3D să ne salveze viața?
Compania Medical Modeling Inc s-a concentrate pentru a crea raze-X tridimensionale, care pot fi folosite pentru a fabrica înlocuitori pentru părți ale corpului, incluzând o “replică fizică a unui șold”. În plus, creând “înlocuitori” personalizați, aceasta salvează o mulțime de timp și bani în procesul chirurgical.
Există însă o altă întreagă parte a printării 3D în domeniul medical cum ar fi: printarea organelor interne. Această divizie a industriei ia cellule cultivate și își propune să creeze țesut uman pentru organe cum ar fi ficați sau plămâni. Zilele salvării unui pacient cu un ficat distrus folosind celulele sale încă nu au sosit, spune CEO al Organovo, dar cândva acest lucru ar putea fi ceva comun, e de părere el.
Între timp, compania sa lucrează la printarea de celule pentru a ajuta companiile de medicamente la teste și dezvoltarea de noi medicații.
Spre exemplu, Organovo poate produce un strat de un milimetru din celule de ficat, iar apoi acesta să fie testat cu noi medicamente pentru ficat bolnav, înainte ca acestea să fie introduse în viața oamenilor. În plus, compania poate produce boli în celule care să permit doctorilor să dezvolte noi medicamente fără a avea nevoie să găsească pacienți infectați cu această boală.