În funcție de buget, disponibilitate și alți factori luaţi în calcul când se face alegerea pentru destinația de vară (orele de zbor, cursele directe, călătoria cu un copil etc.), opțiunile pot fi multe. Însă locurile în care poți ajunge după un zbor relativ scurt sunt și cele care se află în portofoliul agențiilor pentru destinații charter.
Puțin exclusivism (insule grecești, spaniole, complexuri hoteliere în mijlocul pustietății), puține griji în privința cheltuielilor cu mâncarea (cele mai multe oferte sunt cu demipensiune sau all inclusive), puține ore de zbor (cursele sunt, de obicei, de două-trei ore maximum) și, bineînțeles, prețul sunt principalele criterii care au determinat alegerile publicului român.
Destinațiile charter sunt vedetele sezonului estival, în 2013 fiind așteptați circa 120.000 de români la bordul avioanelor care vor decola către plaje însorite. Unele se află în portofoliul turoperatorilor de mai bine de 10 ani (ex. Antalya), altele sunt „new entry“, tocmai pentru a-i satisface pe clienții sătui de aceleași opțiuni an de an sau pe aceia care și-au restrâns bugetele pentru deplasări peste ocean, dar caută exotism în Europa.
Cum decidem ce charter ni se potrivește? În primul rând, ținem cont de ceea ce vrem de la o vacanță, iar apoi eliminăm destinațiile deja bifate. Cu excepția Antalyei – care are clienții săi fideli restul destinațiilor își împart, mai mult sau mai puțin, baza de clienți. Puțin probabil ca turistul care a văzut anul trecut Creta să se întoarcă acolo și în 2013, mai ales când are la dispoziție încă vreo nouă insule grecești. La fel de puțin probabil este și ca o familie cu un copil mic să aleagă Tenerife sau Mallorca. Privind oferta agențiilor, din 20 de destinații pentru vara lui 2013, jumătate din destinațiile charter sunt către insulele grecești. Plajele și pitorescul fâșiilor de pământ din Mediterana sau Egee atrag anual aproximativ 30.000 de români (pe cursele agențiilor). Santorini îi ia în primul rând pe cei îndrăgostiți, Corfu îi convinge pe cei în căutare de distracții (probabil, Mykonos – destinație introdusă anul acesta – va fura mulți dintre amatorii de cluburi), Creta și Rodos se mulțumesc cu turiști care vor și locuri multe de vizitat, iar Kos (ca și Lefkada, introdusă tot în 2013) atrage publicul doritor, în special, de lenevit la soare.
În medie, o săptămână într-o insulă grecească costă 800 de euro, pachetul având inclus zborul cu avionul, transferurile, cazarea la un hotel de patru stele, în regim demipensiune. Pentru un turist care a mers câțiva ani la all inclusive în Turcia și a ales să o schimbe pentru Grecia, dezamăgirea ar putea fi mare. Bunăstarea de la otomani nu se regăsește la greci, iar hotelurile de pe insule nu se compară cu mastodonții din pustietatea Antalyei. Însă farmecul grecilor stă în detalii, tocmai de aceea nu e recomandat un pachet all inclusive, ci demipensiune. Dacă ajungi într-o insulă unde tavernele sunt la tot pasul, plajele după fiecare colț de stâncă, iar viața de noapte extrem de activă, este păcat să fii ținut captiv într-un all inclusive pentru care ai plătit și un pachet mai scump.
Un sfat pentru cei care ajung într-una dintre insulele grecești. Nu vă limitați la una. Excursiile de o zi în insulițele din apropiere – unele nu neapărat cunoscute – nu depășesc 50 de euro în cazul transferului pe cont propriu, cu feribotul. După zece ore prin vecini, nu puteți spune că ați vizitat tot, dar măcar ați schimbat peisajul. Ca o recomandare, dacă ajungeți în insula Rodos, o excursie opțională ar fi Symi; din insula Corfu – Saranda (Albania); din Santorini – Creta; din Kos – Marmaris (Turcia).
CORFU
Este una dintre insulele cele mai căutate de români. Un sejur la patru stele, all inclusive costă 903 euro (Paralela 45)
MYKONOS
Parte a arhipelagului Ciclade, Mykonos este o insulă plină de viață, unde distracția este la ea acasă. Poate de aceea a și fost comparată cu Ibiza. Numeroase baruri și cluburi, concerte ale marilor DJ internaționali, dar și peisajul deosebit fac din Mykonos o destinație bună de vacanță. Începând cu acest an, Christian Tour va organiza un charter către această insulă, prețul pentru un sejur pornind de la 300 de euro în extrasezon.
TENERIFE
Este, probabil, cea mai exotică destinație din Europa. Hoteluri de foarte bună calitate, climă generoasă, plaje cu nisip extrem de fin, locuri pentru pasionații de surf și paradis natural. Clima face ca și în extrasezon insula să reprezinte o opțiune pentru cei în căutare de vacanțe exotice. Nu degeaba e numită Insula Eternei Primăveri! Pachetele pornesc de la 574 de euro (Prestige Tours).
ANTALYA
Pentru familii, Antalya, Kusadasi, Bodrum sau Marmaris sunt destinații ideale. Măcar prin prisma faptului că hotelurile de cinci stele pun la dispoziția turiștilor animatori care au grijă de copii și se joacă cu ei. Un pachet la un hotel de cinci stele, regim all inclusive, costă 1.552 de euro (TUI Travel Center).
MALTA
Arhipelagul maltez, alcătuit din şase insule, dintre care doar trei locuite, e situat în inima Mării Mediterane. Un stat atât de mic, cu o istorie şi o cultură atât de bogate, oferă vizitatorilor o experienţă diversificată. Deși suferă la capitolul plaje, compensează cu numeroase activități de petrecere a timpului liber și cu viața de noapte. Un sejur de o săptămână la un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus costă în plin sezon 473 euro (Malta Travel).