Alianţa Sindicatelor Autonome, Asociaţia Naţională a Sindicatelor (MSZOSZ) şi Forumul pentru Cooperarea Sindicatelor (SZEF) vor demonstra împreună cu ocazia Zilei Muncii şi vor examina noi căi de cooperare în cadrul a ceea ce ei percep a fi un proces în mai multe etape, transmite agenţia MTI.

Peter Pataky, liderul MSZOSZ, Tamas Szekely, cel al Sindicatelor Autonome, şi Laszlo Varga, conducătorul SZEF, au căzut de acord asupra unei liste în 12 puncte cu revendicări ale muncitorilor. Pataky a explicat că mai multe milioane de muncitori vor “locuri de muncă, pâine şi democraţie”.

El a remarcat existenţa unui anumit grad de incertitudine la locurile de muncă şi faptul că oamenii se tem că îşi vor pierde slujba. Sindicalistul a afirmat că rata şomajului este în creştere şi că numărul de “joburi reale” este în scădere. Noi forme de şomaj vin la pachet cu o siguranţă scăzută, a adăugat responsabilul.

Salariile ungarilor sunt mai mici decât media europeană şi, cu toate că există o problemă de competitivitate, aceasta nu este cauzată de salarii ridicate, a subliniat Peter Pataky. În ceea ce-l priveşte, Tamas Szekely a punctat că lucrătorii îşi doresc un sistem de pensii sustenabil şi legi previzibile.

Sursa: Agerpres