Cameron a precizat că un număr imens de polonezi, care au venit după aderarea Poloniei la UE în 2004 – estimat la 1,1 milioane – s-a datorat faptului că Marea Britanie nu a instituit niciun control asupra imigraţiei, în timp ce alte ţări au făcut acest lucru, relatează Daily Mail.

”Când o ţara aderă la UE se pot institui controale de tranziţie. Poţi spune acelei ţări: ‘Nu puteţi veni toţi aici în primii şapte ani”, a declarat Cameron.

Ultimul guvern nu a instituit controale atunci când când Polonia şi alte ţări au aderat la UE. “Şi pentru că alte ţări europene le-au instituit am avut un aflux mare de polonezi şi cetăţeni din alte ţări. De data aceasta, deoarece controalele de tranziţie au fost instituite, nu suntem singurii care ridicăm restricţiile privind România şi Bulgaria, se întâmplă în întreaga Europă. Deci, eu nu cred că vom avea situaţia de genul celei existente în cazul polonezilor”, a explicat Cameron.

Daily Mail aminteşte că premierul britanic şi ministrul de interne, Theresa May, au fost criticaţi de parlamentari conservatori pentru faptul că nu au prezentat impactul care ar putea exista asupra serviciului de sănătate şi sistemului de protecţie socială.

Cameron a declarat că sistemul imigraţiei a fost “una dintre neplăcerile pe care le-am moştenit de la ultimul guvern”, care “nu a ştiut cine venea în ţară şi cine pleca”. El a spus că cifrele au “scăpat de sub control” legat de migraţia netă – diferenţa dintre numărul de persoane care vin în Marea Britanie şi cele care pleacă – de ordinul a 200.000 pe an.

”Într-o perioadă de zece ani, înseamnă două milioane de persoane suplimentare care au venit sa trăiască în Marea Britanie. Problema pe care am moştenit-o este de genul a două oraşe de mărimea Birminghamului. Am redus acel număr cu o treime, ceea ce este un progres, dar dorim să mergem mai departe. Dacă oamenii vor să vină şi să lucreze, la fel ca britanicii care ar dori să meargă, să locuiască şi să muncească în Spania sau în altă parte, acesta este un lucru. Dar nu putem avea o situaţie în care oamenii aleg să vină şi să trăiască într-o altă ţară deoarece beneficiile sunt generoase sau pentru că există o şansă mai bună de a obţine o casă de la consiliu. Nu poate exista acest tip de turism al beneficiilor şi vom lua măsuri pe acest front”, a afirmat premierul britanic.

Într-o dezbatere de săptămâna trecută, parlamentarul conservator Philip Hollobone a declarat că populaţia are dreptul să se aştepte la “un fel de estimare rezonabilă” a numărului de imigranţi români şi bulgari din partea miniştrilor.

Parlamentarul de Kettering a spus că dacă ar fi aceeaşi proporţie ca în cazul polonezilor – 1,1million dintr-o populaţie de 73 de milioane din 2004, ar exista 425.000 de sosiri din Bulgaria şi România, a căror populaţie combinată este de 28 de milioane.

Migration Watch a estimat la aproximativ 50.000 pe an, ceea ce ar însemna 400.000 în opt ani. Keith Vaz, preşedintele Comisiei de afaceri interne din Camera Comunelor, care a fost ministru pentru Europa în guvernul laburist atunci când când masa de imigraţie era în curs, a cerut coaliţiei de la guvernare să înveţe din greşelile sale.

Sursa: Agerpres