‘Trebuie să le arătăm cetăţenilor că Europa vrea să îi ajute. Dacă, din contră, Europa îşi demoralizează cetăţenii, aceasta ne va conduce la un dezastru democratic’, a declarat el într-o conferinţă de presă la Palatul Elysee alături de preşedintele francez Francois Hollande. ‘Trebuie să acţionăm astfel încât să putem coordona politicile europene pentru locuri de muncă’, a pledat Letta, în replică la o întrebare venită din partea presei.

‘Dacă nu constatăm că Europa vrea bunăstare, oportunităţi, creştere şi dacă ajungem să considerăm că Europa este o mamă rea, aceasta va fi o mare problemă democratică pentru că cetăţenii vor reacţiona împotriva acestei Europe care este o mamă rea’, a explicat şeful executivului italian. ‘Acesta este cel mai important mesaj pe care îl putem trage din experienţa italiană: este nevoie ca Europa să îi ajute pe oameni, nu să îi frustreze’, a subliniat el.

În ceea ce-l priveşte, Francois Hollande a punctat că ‘traiectoria /de revenire la echilibrul/ bugetar’ trebuie ‘adaptată la realitatea creşterii’ şi că UE trebuie ‘să dea dovadă de aceeaşi determinare în favoarea creşterii cum a făcut-o când a venit vorba de stabilitatea zonei euro şi stricteţea bugetară’.

Pledând pentru ‘un compromis’ între ţările cu ‘situaţii diferite’ care sunt Italia, Germania şi Franţa, preşedintele francez a evidenţiat eforturile angajate de un an de guvernul său ‘mai ales cu privire la problema competitivităţii, pentru că acolo sunt discrepanţele cele mai importante’.
Sursa: Agerpres