PIB-ul pe cap de locuitor al unui congolez este de 400 de dolari. De peste 30 de ori mai mic decât al unui român. Republica Democratică Congo este, conform tuturor rapoartelor, cea mai săracă ţară din lume din punctul de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor.

Cu toate astea, Republica Democratică Congo este unul dintre cei mai mari producători mondiali de cupru şi cobalt şi un foarte important producător de diamante, aur şi metale rare, scrie Stratfor.

Mineritul este activitatea care contribuie cel mai mult la veniturile din export şi la încasările bugetare prin taxele ce se reţin din aceste exporturi şi din veniturile industriei.

Industria încasează în total din exporturile anuale aproximativ 4,4 miliarde de dolari, din care numai cuprul şi cobaltul sunt estimate la 3,4 miliarde de dolari. Producţia de petrol generează 500 de milioane de dolari din exporturi, iar diamantele undeva pe la 220 de milioane de dolari. Taxele reţinute de stat din cobalt şi cupru s-au ridicat la aproximativ 450 de milioane de dolari, dintr-un total de 800 de milioane de dolari, ce reprezintă taxele încasate anual din industria mineritului.

Din producţia de petrol, statul a încasat aproximativ 327 de milioane de dolari.
Articol publicat cu aprobarea Stratfor. Capital este partener Stratfor în România