‘Situaţia economică a Sloveniei încă este gestionabilă, cu condiţia adoptării unor măsuri decisive, fără niciun fel de întârziere, pentru a schimba actualele tendinţe negative’, a explicat oficialul european.
Acesta a dat asigurări că Slovenia ar putea obţine mai mult timp de la UE pentru a-şi îndeplini obiectivele bugetare dacă va prezenta o strategie de reformă pentru rezolvarea problemelor legate de creditele neperformante din sectorul său financiar, în valoare de aproximativ şapte miliarde de euro.
Slovenia este singura ţară ex-comunistă membră a UE care nu şi-a vândut marile bănci, însă în prezent trebuie să-şi acopere creditele neperformante, estimate la aproximativ şapte miliarde de euro, adică 20% din Produsul Intern Brut /PIB/.
Nivelul ridicat al creditelor neperformante din sectorul bancar sloven au sporit temerile că Slovenia ar putea deveni următoarea ţară din zona euro care va solicita un pachet de asistenţă financiară, după Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Cipru.
Anul trecut, datoria guvernamentală a Sloveniei a crescut la aproximativ 48% din PIB, faţă de 16% în 2008, iar analiştii estimează că sprijinul guvernului pentru băncile de stat va duce la creşterea datoriei ţării cu aproximativ 3-4 miliarde de euro în acest an.
Slovenia este primul stat ex-comunist care a adoptat moneda euro, în anul 2007.
Sursa: Agerpres